Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ukrajinská matka sa svojej dcéry nevzdala: Autobusom cestovala 11 dní a priviedla ju z Ruska!

(Zdroj: Getty Images)

KYJEV – Ukrajinská matka Lyudmila Kozyr (49) sa vybrala autobusom cez Ukrajinu, Poľsko, Bielorusko a nakoniec Rusko aby zachránila svoju dcéru z takzvaného „prázdninového tábora“ kam bola Rusmi násilne unesená.

Matka si myslela, že potom čo jej dcéru uniesli, už ju nikdy neuvidí. 13-ročná Veronika sa stala jednou z 13000 ukrajinských detí, ktoré pod zámienkou vytvorenia „bezpečia“ uniesli do Ruska, informoval britský express.co.uk. Vrátilo sa ich doposiaľ iba 122. Keď prišla do „prázdninového tábora“ v čiernomorskom pobrežnom meste Anapa, nevedela, či Rusi dodržia svoj sľub a dovolia jej vziať si dcéru späť. O pomoc preto požiadala aj mimovládnu organizáciu Save Ukraine a spolu s ďalšími 13 matkami sa vybrali za svojimi deťmi. Aj keď mesto Anapa je vzdialené približne 800 kilometrov od ich Nachvolodivky, museli cestovať úplne opačným smerom aby sa vyhli frontovej línii. Nedostali dokonca ani záruku, že budú v bezpečí a že sa vrátia domov živí a zdraví.

Obvineného Valentína, ktorý mal zavraždiť Michalovčanku Eriku, eskortovali pred sudcu (Zdroj: TASR)

Keď pricestovala k táboru, dúfala, že tam ešte je. „Keď som ju uvidela, ani neviem ako opísať ten pocit, len sme sa spolu objímali, bozkávali a plakali. Bola som taká šťastná, že stojí predo mnou.“ Keď sa jej spýtali prečo vôbec dovolila, aby jej dcéru vzali, prezradila prefíkanú taktiku Rusov. Rodičom vraj povedali, že ukrajinské sily na nich zabudli a neprídu. Prázdninový tábor bol pri mori a sľúbili im, že sa im deti vrátia. Rusi však svoj sľub nedodržali. Zachrániť sa im teraz podarilo 21 detí.

Mnohé deti však nemali to šťastie a aj podľa OSN boli adoptovaní do ruských rodín, čo odborníci nazvali zámernou kampaňou na vyľudňovanie Ukrajiny. Hovorkyňa mimovládnej organizácie Save Ukraine uviedla, že táto cesta bola v poradí druhá. Teraz sa chcú sústrediť na nájdenie viac ako 1000 detí zo sirotincov, ktoré boli odobraté z Ukrajiny v novembri.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaúnos detí z Ukrajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu