Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

ŠOKUJÚCI 40-ročný prípad zmiznutej tínedžerky: Z jej únosu bol podozrivý blízky pápeža Jána Pavla II.

Emanuela Orlandi
Zobraziť galériu (2)
Emanuela Orlandi (Zdroj: SITA/AP)

VATIKÁN - Vatikán oznámil, že znovu otvoril starý prípad zmiznutej tínedžerky. Jej telo sa nikdy nenašlo a v tom čase z jej smrti bol podozrivý aj blízky človek pápeža Jána Pavla II. Iné teórie obviňovali gang alebo dokonca vatikánsku políciu, ktorá bola v tom čase údajne zapojená do sexuálneho zneužívania.

Emanuela Orlandiová mala pätnásť rokov, keď sa stratila v roku 1983. Vracala sa vtedy domov z hodiny hry na flautu v Ríme. Podľa vtedajších svedkov videli poslednýkrát dievčinu nastupovať do tmavého auta značky BMW. Verejnosť aj vyšetrovatelia prišli s viacerými možnosťami, prečo bola unesená. Jednou z nich bol pravdepodobný únos gangom, aby prepustili vtedy zadržaného Mehmeta Aliho Agcu, ktorý bol uväznený dva roky pred únosom z pokusu o atentát na pápeža Jána Pavla II, informuje the Guardian. Jej otec bol totiž zamestnancom v pápežskej domácnosti. Celý prípad vrhal na cirkev zlé svetlo.

Slovenské deti sa najviac boja chudoby, šikany, dôležitá je pre nich rodina, tvrdí komisár Mikloško (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Prípad bol obnovený 9. januára 2023, oznámil Vatikán. Pápež František poveril vedením vyšetrovania hlavného prokurátora Alessandra Diddiho. Vatikán plánuje vykonať kompletnú revíziu, ktorá opätovne preskúma všetky spisy, správy a svedectvá. Vyšetrovanie by sa malo zamerať aj na druhý prípad, pri ktorom si vyšetrovatelia mysleli, že by mohol s prípadom Emanuely súvisieť. Vtedy zmizla Mirella Gregoriová, ktorá mala tiež 15 rokov a zmizla pár týždňov pred Emanuelou.

Emanuela Orlandi
Zobraziť galériu (2)
Emanuela Orlandi  (Zdroj: Twitter/Ultimora.net)

„O vyšetrovaní sme sa dozvedeli len prostredníctvom médií,“ povedala Laura Sgró, právnička Orlandiovcov. „Pápežovi sme pred rokom napísali s úmyslom porozprávať sa s ich zástupcom spravodlivosti. Sme samozrejme radi, že robia vyšetrovanie, ale teraz skutočne dúfame, že nám poskytne aj konkrétne odpovede.“

Odborníci sa domnievajú, že za znovuotvorenie prípadu môže aj dokument Vatican Girl, ktorý odvysielal v októbri 2022 Netflix (Dievča z Vatikánu: Zmiznutie Emenuely Orlandi). Jej kamarátka z detstva sa v dokumente zdôverila, že Emanuelu obťažoval „niekto veľmi blízky pápežovi“. Iná teória spomína, že Emanuela bola odvezená do Londýna, kde žila vraj v mládežníckej ubytovni, ktorú vlastnila katolícka kongregácia. Spomínajú sa aj finančné škandály, a sexuálne zneužívanie z radov vatikánskej polície, a následná vražda. K prípadu sa údajne plánuje vyjadriť aj dlhoročný tajomník zosnulého Benedikta XVI., ktorý povedal, že sa jej prípadu bude venovať v jeho knihe, ktorá by mala každú chvíľu uzrieť svetlo sveta. 

Viac o téme: PápežVatikánEmanuela Orlandi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu