Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň tristotrinásty (2. január 2023)

Ruské útoky v Kyjeve Zobraziť galériu (2)
Ruské útoky v Kyjeve (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - Ukrajinská metropola Kyjev čelila v noci na pondelok ďalšiemu ruskému vzdušnému útoku. Zranenia utrpela jedna osoba, uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Informovala agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 312

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 312 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v pondelok s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou o európskom programe finančnej pomoci pre Ukrajinu a nadchádzajúcom summite Ukrajiny a Európskej únie, ktorý sa uskutoční vo februári v Kyjeve. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia kancelárie ukrajinského prezidenta a vyjadrenia šéfky EK.

21:12 Ruské útoky takzvanými kamikadze dronmi na ciele na Ukrajine sú zámerne podnikané v noci a popri rieke Dneper, povedal v pondelok ukrajinský odborník a plukovník Vladyslav Selezňov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

20:25 Mužovi podozrivému z toho, že zorganizoval odstránenie graffiti z múru domu v meste Hostomeľ na Ukrajine vytvoreného britským streetartovým umelcom Banksym, hrozí v prípade uznania viny 12 rokov väzenia. V pondelok to oznámilo ukrajinské ministerstvo vnútra, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

18:47 Ukrajinský útok dronmi spôsobil v pondelok dočasný výpadok elektrickej energie v jednom z okresov v Brianskej oblasti na západe Ruska. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

18:03 Ukrajina v pondelok uviedla, že vo vojne dosiaľ zahynulo vyše 100.000 ruských vojakov. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

17:47 O podpore, ktorá potrvá tak dlho ako to bude potrebné, ubezpečila vo svojom prvom novoročnom telefonáte šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Leyenová o tom dnes informovala na twitteri. Zelenskyj na rovnakej sociálnej sieti poďakoval EÚ za podporu a uviedol, že Ukrajina očakáva už v tomto mesiaci prvú časť prisľúbenej makrofinančnej pomoci.

16:33 V Makijivke pri Donecku na východe Ukrajiny po novoročnom útoku ukrajinských síl podniknutom za pomoci raketometov HIMARS prišlo o život 63 ruských vojakov, uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Zareagovalo na tvrdenie ukrajinskej armády aj neoficiálne správy zo sociálnych sietí, že nedeľný zásah školy, kde boli umiestnení zmobilizovaní ruskí vojaci, si vyžiadal stovky mŕtvych a ranených.

16:12 Spoločným záujmom krajín Slavkovského formátu (S3) a Indie je zastavenie ruskej agresie proti Ukrajine bez obmedzenia jej nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti. Uviedol to v pondelok vo Viedni šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

15:20 Ukrajinská armáda uviedla, že pri novoročnom raketovom útoku, ktorý zasiahol školu slúžiacu ako kasárne pre čerstvo zmobilizovaných ruských vojakov v meste Makijivka v Doneckej oblasti, zahynulo približne 400 ruských vojakov. K útoku sa Kyjev oficiálne neprihlásil, informoval len o počte obetí. TASR o tom píše na základe pondelňajšej správ stanice BBC a agentúry AFP.

14:45 Ukrajinský raketový útok zabil na východe Ukrajiny 63 ruských vojakov, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra AFP.

13:26 Európska únia do konca roka 2022 znížila dovoz ruskej ropy o 90 %, čím „radikálne znížila“ energetickú závislosť od Ruska, povedal pre Ukrinform veľvyslanec EÚ na Ukrajine Matti Maasikas.

13:25 Dodávky elektriny v Kyjeve a na strednej Ukrajine sa zhoršili v dôsledku ruského nočného útoku bezpilotných lietadiel na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, informoval prevádzkovateľ štátnej siete Ukrenergo.

12:51 Obec Murom sa dostala pod paľbu v regióne Belgorod, uviedol guvernér Gladkov. K obetiam na životoch nedošlo.

12:50 Prieskum uskutočnený Kyjevským medzinárodným inštitútom sociológie v decembri uviedol, že 85 % Ukrajincov verí, že žiadne územné ústupky Rusku nie sú prijateľné, „aj keď vojna môže kvôli tomu trvať dlhšie“.

11:27 Ruské jednotky zaútočili dnes ráno na trhovisko v Beryslave v Chersonskej oblasti a zranili piatich ľudí, z ktorých traja sú vo „vážnom stave“, informoval guvernér Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič.

10:50 Ruské a ukrajinské ozbrojené sily zrejme už päť dní bojujú o kontrolu nad diaľnicou P66 nachádzajúcou sa severne od Ruskom okupovaného mesta Kreminna v Luhanskej oblasti. Informuje o tom denník The Guardian citujúc z utorňajšej správy britského ministerstva obrany.

10:48 Ruský útok na Kyjev 31. decembra zabil ďalšieho človeka. 46-ročný muž zranený počas ruského silvestrovského útoku na Kyjev zomrel dnes v nemocnici, informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

10:47 Ruské útoky na Kyjev, Doneck, Cherson, Charkov, Dnepropetrovsk, Sumy, Mykolajiv, Záporoží a Luhanské oblasti zabili podľa miestnych úradov jednu osobu a sedem zranili.

9:48 Podľa Kancelárie prezidenta v Kyjeve v okrese Desnjanskij spadlo v noci na vozovku bezpilotné lietadlo. V dôsledku toho bol poškodený dom stojaci neďaleko.

9:23 V noci zostrelili sily protivzdušnej obrany malý prieskumný dron vypustený z Ukrajiny, keď sa približoval k Voronežu, uviedla regionálna vláda Voroneže. K obetiam ani škodám nedošlo.

8:52 Ruské sily spustili dnes v noci masívny útok proti Ukrajine pomocou kamikadze bezpilotných lietadiel Shahed-131/136 vyrobených v Iráne. Protivzdušná obrana zničila všetkých 39 bezpilotných lietadiel.

8:51 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 2. januáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

7:50 V okupovanej Makiivke bolo zabitých stovky mobilizovaných vojakov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu