Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň tristodeviaty (29. december 2022)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil včera pred poslancami ukrajinského parlamentu s každoročným posolstvom. Vyhlásil, že tým, ako sa Ukrajina postavila Rusku na odpor, pomohla "Západu nájsť sa a zbaviť sa strachu z Ruska". Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

308. deň vojny na Ukrajine

308. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:02 Ukrajina vo štvrtok uviedla, že dopad rakety na územie v západnej časti Bieloruska mohol byť aj "zámernou provokáciou" zo strany Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v reakcii na incident vo štvrtok večer vydalo ukrajinské ministerstvo obrany. Súčasne vyjadrilo pripravenosť vykonať vyšetrovanie, a to aj za účasti expertov "z radov štátov, ktoré nie sú spojené s podporou Ruska ako teroristického štátu". Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) monitorovaná agentúrou TASR.

18:25 Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo veľvyslanca Ukrajiny v súvislosti s dopadom rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany neďaleko mesta Brest na západe Bieloruska.

17:31  Talianska premiérka Giorgia Meloniová navštívi začiatkom februára Kyjev. Oznámila to vo štvrtok na koncoročnej tlačovej konferencii v Ríme, informuje TASR na základe správy agentúry APA. Jej cesta sa tak uskutoční ešte pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. "Povedala som (ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi) Zelenskémmu, že Taliansko je pripravené pôsobiť ako garant mierového procesu. Z tohto dôvodu mám v úmysle vycestovať do Kyjeva ešte pred 24. februárom," uviedla Meloniová.

16:04 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok na svojej stránke na platforme Telegram zverejnilo koláž s vystrelenou riadenou strelou Kalibr doplnenú o text "Kalibr sa nikdy neminie". Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá poznamenala, že táto koláž bola zrejme zverejnená namiesto komentára k najnovšiemu vývoju vo vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

15:38 Ruské námorníctvo dostalo novú strategickú jadrovú ponorku Generalissimus Suvorov vybavenú medzikontinentálnymi balistickými raketami Bulava s jadrovými hlavicami, uvádza TASR. Na slávnostnom zaradení nových lodí do flotily ruského námorníctva sa vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin, informovala agentúra AP.

14:57 Bieloruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho systém protivzdušnej obrany v pohraničnej oblasti v okolí mesta Brest vo štvrtok okolo 10.00 h miestneho času (08.00 h SEČ) zostrelil raketu z ukrajinského systému S-300. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

14:50 Bulharské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že si vo štvrtok predvolá ruského veľvyslanca po tom, ako Moskva zaradila na zoznam hľadaných osôb bulharského občana a investigatívneho novinára Christa Grozeva. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

14:03 Na územie Bieloruska údajne dopadla ukrajinská raketa z protiraketového systému S-300. TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na bieloruskú agentúru Belta. Incident sa odohral medzi 10.00 h a 11.00 h miestneho času (12.00 h – 13.00 h SEČ) a v tom istom časovom intervale Rusko vypálilo smerom na Ukrajinu množstvo rakiet, píše agentúra Reuters.

13:25 Protivzdušnú obranu vo štvrtok aktivovali na základni Engeľs v juhoruskej Saratovskej oblasti, kde sú umiestnené strategické lietadlá ruských ozbrojených síl. Nachádza sa stovky kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Obrana tam zničila "neznámy objekt", oznámili oblastní predstavitelia. Správu priniesla tlačová agentúra AFP. "Systém protivzdušnej obrany bol aktivovaný v Engeľskom okrese v strednej časti ruskej Saratovskej oblasti," napísal na sociálnych sieťach jej gubernátor Roman Busargin a dodal, že systém zneškodnil neidentifikovaný objekt.

11:53 Výpadok elektrickej energie po ruských raketových útokoch zasiahol vo štvrtok obyvateľov ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Oznámil to starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. "Štyridsať percent odberateľov v hlavnom meste je po ruských útokoch bez elektriny," uviedol Kličko na sociálnych sieťach.

10:38 Nová vlna rozsiahlych ruských útokov na Ukrajinu  zo štvrtka rána si v hlavnom meste Kyjev vyžiadala najmenej troch zranených ľudí, oznámil starosta Vitalij Kličko. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Momentálne sú v Kyjeve traja zranení vrátane jedného 14-ročného dievčaťa. Všetkých ošetrujú v nemocnici," uviedol starosta na sociálnej sieti. Dodal, že dvoch ľudí zachránili zo súkromného domu, ktorý zavalili trosky. Kličko krátko predtým podľa agentúry DPA informoval, že v centre metropoly bolo počuť niekoľko silných výbuchov, podrobnosti neposkytol. Upozornil však pred prípadnými výpadkami elektriny a vyzval obyvateľov, aby si nabili mobilné telefóny a urobili zásoby vody.

 

Ліквідація наслідків ракетної атаки на столицю •Сьогодні вранці 29 грудня до оперативно-координаційного центру...

Posted by ДСНС України on Thursday, December 29, 2022

08:42 Nové rozsiahle raketové útoky, ktoré vo štvrtok ráno zasiahli Ukrajinu, postihli aj mesto Ľvov. Informoval o tom starosta mesta Andrij Sadovyj, ktorého citovala webová stránka britskej spravodajskej televízie Sky News. Sadovyj na Twitteri napísal: "Ľvov zasiahlo päť rakiet. Príslušné (pohotovostné) služby boli vyslané na miesto. Zisťujeme ďalšie informácie." Ľvov sa nachádza na západe Ukrajiny približne 65 kilometrov od poľských hraníc a pred bojmi doň ušlo mnoho civilistov, ktorí odtiaľ často pokračujú v ceste do Poľska.

08:27 Ukrajina hlásila vo štvrtok ráno nový rozsiahly raketový útok Ruska. Vo viacerých mestách bolo počuť výbuchy, podľa úradov v dôsledku zostreľovania rakiet systémom protivzdušnej obrany. Informovali o tom agentúry Reuters, AFP a AP. Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč na sociálnej sieti napísal, že na územie krajiny smeruje vo viacerých vlnách vyše 100 striel. Sirény leteckého poplachu zneli podľa neho po celej Ukrajine. Explózie bolo podľa spravodajcu agentúry Reuters a miestnych médií počuť v Kyjeve i v mestách Žytomyr a Odesa.

08:15 Ruských manželov sedemdesiatnikov zatkli v meste Podoľsk v Moskovskej oblasti po tom, čo sa údajne pokúsili podpáliť miestny úrad pre odvod mužov do armády. V stredu o tom informovala webová stránka britskej spravodajskej televízie Sky News. Muža (70) zachytila kamera pri tom, ako sa pokúša podpáliť budovu, kde sídli odvodová komisia, ale podarilo sa mu založiť len malý požiar, potom už prišla polícia.

08:06 Ukončenie vojnového konfliktu na Ukrajine počas roku 2023 očakáva 51,8 percenta opýtaných, opačný názor má 38,8 percenta respondentov. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky. Agentúra prieskum realizovala v čase od 6. do 12. decembra na vzorke 1000 respondentov reprezentatívnej voči populácii SR, ktorí odpovedali na otázku: "Očakávate v nadchádzajúcom roku 2023 ukončenie vojnového konfliktu na Ukrajine?"

Viac ako polovica, teda 51,8 percenta opýtaných očakáva, že v budúcom roku dôjde k ukončeniu vojnového konfliktu na Ukrajine (19,3 percenta si myslí, že určite áno, 32,5 percenta asi áno). Naopak, 38,8 percenta opýtaných predpokladá, že v priebehu budúceho roka nedôjde k ukončeniu vojnového konfliktu na Ukrajine (25,8 percenta asi nie, 13 percent určite nie).

07:51 Rusko nebude považovať mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za základ pre ďalšie rokovania; Moskva sa zároveň domnieva, že Kyjev ešte stále nie je pripravený na skutočné mierové rozhovory. Povedal to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informuje o tom Reuters odvolávajúc sa na ruskú agentúru RIA Novosti.

Lavrov tiež nazval "ilúziou" myšlienku, že s pomocou Západu dôjde k vytlačeniu Ruska z Krymu a východnej Ukrajiny. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zavrhol už v stredu Zelenského desaťbodový mierový plán – s tým, že návrh na ukončenie konfliktu na Ukrajine musí prihliadať aj na novú "realitu" a na pripojenie štyroch ukrajinských administratívnych oblastí k Rusku.

07:48 Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Olexij Makejev vyzval na ďalšiu pomoc svojej krajine v boji proti ruskej invázii. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. "Mier nepadá z neba. Teba oň bojovať. A práve to robia Ukrajinci v mene všetkých Európanov," povedal Makejev novinám z nemeckej mediálnej spoločnosti Funke Mediengruppe; jeho vyjadrenia zverejnili vo štvrtok.

Ukrajinci by privítali "viac odvahy a odhodlania od našich spojencov a partnerov", uviedol veľvyslanec. Medzi cieľmi na rok 2023 Makejev vymenoval "úplné oslobodenie našej krajiny od ruských okupantov, obnovu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, návrat našich krajanov domov, opätovné vybudovanie našej krajiny a ďalší pokrok v začleňovaní do EÚ a NATO".

06:50 Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu prisľúbil v stredu Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, ako aj neochvejnú podporu svojej krajiny. Do Kyjeva pricestoval prvýkrát od vtedy, ako sa v máji zhostil svojho úradu.

Agentúra AFP pripomína, že Francúzsko už Kyjevu poskytlo napríklad húfnice Caesar a zriadilo tiež fond vo výške 200 miliónov eur určený na nákup vojenského vybavenia pre Ukrajinu priamo od francúzskych výrobcov. Lecornu v stredu novinárom v Kyjeve povedal, že Francúzsko pomôže Ukrajine s údržbou už zaslaných zbraní. Zároveň hovoril aj o zmienenom fonde. Ten by sa podľa jeho slov mohol využiť na nákup zbraní ako napríklad rakiet typu Mistral, ktoré by poskytovali Ukrajine ochranu pred dronovými útokmi.

06:18 Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu podporil v stredu požiadavku Ukrajiny vylúčiť Rusko z Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). "Členstvo Ruska, štátu agresora, v BR OSN považujem za nezákonné. Rusko by nemalo byť členom BR OSN!" napísal Reinsalu v statuse na platforme Twitter, informovala britská stanica BBC.

Vylúčenie Ruska z BR OSN požaduje Ukrajina s odôvodnením, že Rusko zaujalo miesto v BR OSN po Sovietskom zväze len na základe svojej žiadosti, čím Moskva obišla procedúry stanovené Chartou OSN. Zároveň tiež útokom na Ukrajinu a vojnou, ktorú proti nej vedie, hrubo porušuje Chartu OSN a hlavný cieľ OSN - zachovanie mieru.

06:11 Novým koordinátorom Čiernomorskej iniciatívy pre obilniny, ktorá má riadiť dodávky obilia z vojnou zmietanej Ukrajiny, sa v stredu stal kuvajtský viceadmirál vo výslužbe Abdalláh Abdal Samad Daští. O jeho vymenovaní rozhodol generálny tajomník OSN António Guterres, informovala agentúra AFP.

Daští vo funkcii vystriedal sudánskeho koordinátora Amíra Mahmúda Abdallu, ktorý na tomto poste pôsobil od augusta. Daští odišiel z kuvajtských ozbrojených síl do výslužby v roku 2021. Má 40-ročné skúseností s "námornými operáciami, vedením a manažmentom, a to v rámci Kuvajtu aj v rámci mnohonárodných nasadení", uviedol Guterresov úrad vo vyhlásení.

06:02 Ukrajinská armáda v stredu večer informovala, že čelila novej vlne ruských útokov takzvanými samovražednými dronmi. Ich terčom mali byť ciele na juhu a východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra DPA citujúc z vyhlásenia juhoukrajinskej protivzdušnej obrany na Facebooku.

Podľa ukrajinskej armády bolo päť dronov zostrelených v Dnepropetrovskej oblasti. Lety dronov v skupinách boli podľa jej vyhlásenia spozorované aj v Doneckej, Záporožskej a Charkovskej oblasti. Hlásené boli aj v smere na Odesu. DPA uvádza, že podľa správ ukrajinskej agentúry Unian mnohé z týchto bezpilotných lietadiel zostrelili.

Moskva dosiahne vytýčené ciele na Ukrajine vďaka svojej trpezlivosti, tvrdí Lavrov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov je presvedčený, že Moskva dosiahne na Ukrajine svoje ciele vďaka "trpezlivosti a vytrvalosti". Lavrov sa takto podľa agentúry AFP vyjadril v rozhovore, ktorý v stredu odvysielala ruská štátna televízia. "Som presvedčený, že vďaka našej vytrvalosti, trpezlivosti a odhodlaniu budeme brániť ušľachtilé ciele, ktoré sú životne dôležité  pre náš ľud a našu krajinu," povedal šéf ruskej diplomacie.

Zopakoval tiež postoj Moskvy, že ak chce Kyjev obnovenie mierových rozhovorov, mal by uznať ruskú anexiu štyroch ukrajinských oblastí. "Našou absolútnou prioritou sú štyri nové ruské regióny... Mali by sa oslobodiť spod hrozby nacifikácie, ktorej čelili po mnoho rokov," povedal Lavrov. AFP pripomína, že Rusko v súčasnosti nemá plnú kontrolu nad zmienenými ukrajinskými regiónmi, a síce Doneckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblasťou, ktorých získanie je, ako potvrdil aj Lavrov, hlavným cieľom Moskvy. Šéf ruskej diplomacie tiež uviedol, že Moskva si želá, aby sa konflikt na Ukrajine skončil, avšak s dosahovaním svojich cieľov sa neponáhľa.

"Neponáhľame sa... Chceli by sme čo najskôr ukončiť túto vojnu, ktorú Západ pripravoval... a rozpútal proti nám prostredníctvom Ukrajiny," uviedol Lavrov. "Sme trpezliví národ. Budeme chrániť našich krajanov, občanov a územia, ktoré boli po stáročia ruskými," dodal. Ruský minister zahraničných vecí v televízii podľa agentúry DPA tiež povedal, že ruská armáda pracuje na nových plánoch na dosiahnutie prerušenia dodávok zbraní a munície, ktoré dostáva Ukrajina zo zahraničia. "Pozorujeme, že Ukrajina dostáva stále viac a viac lepších západných zbraní," uviedol.

Medzi armádnymi expertmi tak podľa Lavrova zaznievajú výzvy na prerušenie týchto zásobovacích trás. V tejto súvislosti sa podľa neho uvažuje o "železničných tratiach, mostoch či tuneloch". "Predpokladám, že spravia odborné rozhodnutia ohľadom toho, ako tieto zásielky sťažiť alebo v ideálnom prípade úplne zastaviť," uviedol. Ruská armáda na dosiahnutí toho podľa Lavrova do istej miery už pracuje, a to útokmi na ukrajinskú infraštruktúru. Poškodenia energetickej siete tam už teraz podľa ministra sťažujú dodávky nových zbraní.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu