Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Budúci izraelský premiér pokarhal koaličného partnera za komentáre proti LGBTQ komunite

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

JERUZALEM - Budúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu pokarhal koaličného spojenca za vyjadrenia podporujúce diskrimináciu LGBTQ ľudí. Informuje agentúra AP.

Netanjahu povedal, že poznámky, ktoré odzneli v nedeľu "sú neprijateľné pre mňa a pre členov Likudu" a že koaličná dohoda "nepovoľuje diskrimináciu LGBTQ, ani neobmedzuje ich práva ... ako izraelských občanov." Poslankyňa Orit Malka Struková za stranu Židovský domov v nedeľnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas povedala, že sa bude usilovať o takú zmenu antidiskriminačného zákona, aby zamestnanci nemuseli konať proti svojmu náboženskému presvedčeniu. Napríklad by mohli odmietnuť ošetrovať LGBTQ ľudí v nemocniciach.

Odchádzajúca vláda podnikla kroky na posilnenie LGBTQ komunity

Ďalší člen strany Simcha Rotman by toto právo chcel rozšíriť aj na prevádzkovateľov hotelov, aby mohli odmietnuť LGBTQ klientov, "ak to poškodzuje ich náboženské cítenie". Likudu sa podarilo po voľbách 1. novembra vytvoriť v Knessete komplikovanú koalíciu s krajnepravicovými a ultraortodoxnými stranami, ktoré otvorene vystupujú proti komunite LGBTQ ľudí. Vláda však ešte nezložila prísahu, pričom Netanjahu s politickými partnermi stále dokončuje dohody o koaličnom rozdelení moci. Odchádzajúca vláda podnikla niekoľko malých krokov na posilnenie práv LGBTQ komunity, vrátane zrušenia zákazu darcovstva krvi homosexuálmi a efektívnejším prístupom ku zmene pohlavia.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuLGBT+Koaličný partner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu