Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Súd potvrdil trest smrti pre štyri osoby obvinené zo špionáže pre Izrael

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN — Iránsky najvyšší súd v stredu potvrdil rozsudok smrti pre štyroch mužov obvinených zo špionáže pre izraelské tajné služby. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na oznámenie iránskeho súdneho portálu Mizan Online.

Štvorica osôb, ktoré zadržali už počas leta, bola odsúdená za "spoluprácu so sionistickým režimom a únos", napísal Mizan Online. Voči verdiktu najvyššieho súdu nie je možné sa odvolať. Ďalšie tri obžalované osoby odsúdili na tresty odňatia slobody za zločiny proti bezpečnosti Iránu, spoluúčasť na únose a držbu zbraní.

Tieňová vojna medzi Iránom a Izraelom

Irán a Izrael už roky vedú tzv. tieňovú vojnu. Irán obviňuje Izrael — svojho úhlavného nepriateľa — zo sabotážnych útokov na svoje jadrové zariadenia a z atentátov na prominentné osobnosti vrátane vedcov. Iránske revolučné gardy 22. mája oznámili, že zadržali členov siete, ktorú riadila izraelská tajná služba. "Títo ľudia sa dopustili krádeží, ničenia osobného a verejného majetku, únosov a vynucovania falošných priznaní," uviedli vtedy vo vyhlásení revolučné gardy. Koncom júla Teherán oznámil zatknutie agentov napojených na izraelskú tajnú službu Mosad. Tvrdil pritom, že išlo o členov zakázanej kurdskej povstaleckej skupiny, ktorá údajne plánovala útoky na "citlivé objekty".

Viac o téme: ŠpionážTrest smrtiSúd IránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu