Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Benjamin Netanjahu pred uplynutím svojho mandátu: Bol schopný zložiť vládu

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Zdroj: TASR/Photo by Gali Tibbon/Pool via AP)

JERUZALEM - Dezignovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu oznámil, že zostavil novú izraelskú vládu. Spravil tak len niekoľko minút pred uplynutím svojho mandátu na sformovanie vlády, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Netanjahu získal mandát na zostavenie novej vlády po víťazstve v novembrových parlamentných voľbách, po ktorom na sebe prevzal úloh týkajúcu sa ukončenia bezprecedentnej patovej situácie v izraelskej politike. V jej dôsledku sa za menej ako štyri roky konalo v Izraeli pätoro volieb.

Mandát na zosvatanie vlády mal Netanjahuovi vypršať v stredu o polnoci. Len niekoľko minút predtým však v telefónom rozhovore informoval izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga, že "bol schopný zložiť vládu", uviedla Netanjahuova kancelária vo vyhlásení.Zároveň potvrdila, že Netanjahuova strana Jednota (Likud) sformuje novú vládu koalíciou s hlavnými ultraortodoxnými politickými stranami Izraela a kontroverznými krajne pravicovými stranami vrátane strany Náboženský sionizmus. Podľa AFP sa tak Netanjahu postaví na čelo zatiaľ najpravicovejšej vlády v dejinách Izraela. 

Netanjahuovej konzervatívnej strane Jednota sa spolu s podobne zmýšľajúcimi nábožensko-nacionalistickými stranami podarilo získať v novembrových voľbách pohodlnú väčšinu v parlamente - 64 zo 120 kresiel. No uzatvorenie koaličnej dohody brzdili spory súvisiace s navrhovaným legislatívnym balíkom, ktorý rieiši celý rad problémov od právomocí na západnom brehu Jordánu po ministerskú kontrolu nad políciou, píše Reuters.

Netanjahu musí predstaviť svoju novú vládu

Netanjahu musí teraz v priebehu týždňa predstaviť svoju novú vládu, ktorá sa ujme úradu v čase, stupňujúceho sa násilia na západnom brehu Jordánu, kde bolo za uplynulý rok zabitých už vyše 150 Palestínčanov a vyše 20 Izraelčanom.

Viac o téme: VládaMandátBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu