Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko vymenilo basketbalistku Grinerovú za obchodníka so zbraňami Buta

Brittney Grinerová Zobraziť galériu (2)
Brittney Grinerová (Zdroj: SITA/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Rusko prepustilo väznenú americkú basketbalistku Brittney Grinerovú výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, ktorý si odpykáva väzenský trest v USA. Informuje o tom agentúra AP, ktorá sa odvoláva na amerických predstaviteľov.

Prepustenie Grinerovej následne potvrdil aj americký prezident Joe Biden. "Je v poriadku, nachádza sa v lietadle. Je na ceste domov," oznámil na Twitteri. Grinerová je dvojnásobná olympijská víťazka a v Rusku ju zadržali vo februári, keď pri colnej kontrole na moskovskom letisku v jej batožine našli konopný olej do elektronických cigariet.

Podľa agentúry AP rozhodnutie Bidena schváliť prepustenie Buta, prezývaného Obchodník so smrťou, ukazuje, akému tlaku čelila americká administratíva v súvislosti so snahami o prepustenie Grinerovej. Basketbalistka v novembri nastúpila do ruskej trestaneckej kolónie, kde si mala odpykať deväťročný trest za pašovanie drog.

Rusko vymenilo basketbalistku Grinerovú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Apichart Weerawong, File)

Biden po prepustení Grinerovej: Nezabúdame ani na väzneného Paula Whelana

Spojené štáty nezabúdajú na bývalého príslušníka námornej pechoty USA Paula Whelana, ktorý je väznený v Rusku, a nikdy sa nevzdajú snáh o jeho prepustenie. Vo štvrtok to uviedol americký prezident Joe Biden po tom, čo Moskva po dohode s Washingtonom prepustila väznenú americkú basketbalistku Brittney Grinerovú. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Whelana, ktorý má americký, britský, kanadský aj írsky pas, v júni 2020 odsúdili za špionáž na 16 rokov väzenia s vysokým stupňom stráženia. Podľa jeho právnika sa Whelan stále nachádza vo väzení a pokračuje dialóg o jeho prepustení v rámci výmeny väzňov. "Dnes je moja rodina celá," povedala Cherelle Grinerová, manželka prepustenej basketbalistky. Zároveň však vyzvala na prepustenie Whelana.

Obchodník so zbraňami But dorazil do Ruska

Ruský obchodník so zbraňami Viktor But, ktorého prepustili v rámci výmeny väzňov medzi Spojenými štátmi a Ruskom, dorazil vo štvrtok do vlasti. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruskú štátnu televíziu. "Neboj, všetko je v poriadku, veľmi ťa ľúbim," zatelefonoval But svojej matka Raise. But sa spojil so svojimi príbuznými z ruského mesta Machačkala, kde jeho lietadlo smerujúce z Abú Zabí pristálo na dotankovanie paliva. 

Jeho matka sa krátko predtým poďakovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za oslobodenie syna. "Som vďačná. Malá materská poklona ministerstvu zahraničných vecí na čele so Sergejom Viktorovičom Lavrovom," uviedla Butova matka v televíznom vysielaní. Dodala, že je vďačná aj "dobrým ľudom" v Spojených štátoch a poďakovala sa im za to, že majú vieru. "Nemôžete povedať, že všetci sú tam zlí," uviedla Raisa. Butova manželka Alla prepustenie manžela označila za "skutočný novoročný dar".

Viac o téme: ZbraneBasketbalistkaRuskoBrittney Grinerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu