Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Účasť v parlamentných voľbách v Tunisku neprekročila ani 9 percent

Voľby v Tunisku Zobraziť galériu (2)
Voľby v Tunisku (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassene Dridi)

TUNIS - Volebná účasť počas parlamentných volieb v Tunisku dosiahla menej ako 9 percent, informuje agentúra DPA odvolávajúca sa tamojšiu volebnú komisiu.

Volebné miestnosti sa tam otvorili v sobotu ráno o 8.00 h a zatvorili sa o 18.00 h. V takmer 12-miliónovom Tunisku je približne 9.2 miliónov registrovaných voličov. Prvé výsledky volieb by mali byť známe do pondelka. Parlamentné voľby v Tunisku sa konali presne 12 rokov po tom, čo sa na protest upálil tuniský predajca zeleniny Muhammad Buazízí. Tento jeho čin podnietil vznik prodemokratického hnutia tzv. arabskej jari.

Účasť v parlamentných voľbách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassene Dridi)

Voľby bojkotovalo niekoľko politických strán, ktoré nesúhlasia s tuniským prezidentom Kaísom Saídom a obviňujú ho z organizovania prevratu. Vo voľbách preto chýbali najväčšie strany. O 161 kresiel v parlamente sa uchádzalo celkovo 1058 kandidátov, z nich len 120 žien. Tuniskí voliči si vyberali parlament, ktorého právomoci značne obmedzuje nová tuniská ústava, ktorá bola schválená v júli v referende s nízkou účasťou.

Saíd si touto ústavou upevnil svoju moc s cieľom posunúť Tunisko späť k prezidentskému systému. Kritici tieto kroky označujú za návrat k autokracii. Voľby, ktoré sa konali na pozadí značnej hospodárskej krízy v krajine, tak medzi Tunisanmi vzbudili len malý záujem.

Viac o téme: VoľbyúčasťTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu