Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodeväťdesiaty šiesty (16. december 2022)

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Kyjevom otriasli výbuchy, informoval dnes ráno starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Úrady hlásia ďalší rozsiahly ruský raketový útok na Ukrajinu, explózie sú okrem Kyjeva hlásené tiež z iných miest. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

293. deň vojny na Ukrajine

293. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Najnovšie ruské raketové útoky na Ukrajine môžu byť predzvesťou veľkej ruskej ofenzívy. Pre stanicu Sky News to v piatok uviedol britský generál vo výslužbe Richard Shirreff, ktorý v minulosti pôsobil ako zástupca vrchného veliteľa síl NATO v Európe, informuje TASR.

21:45 V Kryvyj Roh bol v dôsledku ostreľovania zničený vchod do obytného domu. Zahynula 64-ročná žena a manželský pár, uviedol šéf regionálnej správy Dnepropetrovsk Rezničenko. Zranenia utrpelo viac ako 10 ľudí, z toho 4 deti.

20:45 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell odsúdil piatkové masívne raketové útoky ruskej armády na Ukrajinu. Borrell ich označil za ďalší príklad teroru zo strany Kremľa a za vojnový zločin, informuje agentúra AFP.

20:17 Britský premiér Rishi Sunak si nechal vypracovať analýzu vývoja vojny na Ukrajine a tiež vplyvu britskej vojenskej pomoci na jej priebeh. Uvádza to TASR na základe piatkových informácií britskej televízie BBC. Podľa BBC niektorí predstavitelia vlády v Londýne vyjadrujú obavy zo Sunakovho príliš opatrného prístupu k vojne na Ukrajine, a to práve v čase, keď sa konflikt podľa nich dostáva do kľúčovej fázy a Ukrajina potrebuje zbrane.

20:05 Ukrajinský generálny prokurátor a vedúci predstavitelia ukrajinských inštitúcií vyzývajú Ukrajincov na Slovensku, aby nahlásili slovenským policajtom vojnové zločiny, ktorých boli obeťami alebo svedkami. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

19:50 Na územie Volgogradskej oblasti na juhu európskej časti Ruska dopadli v piatok "neidentifikované objekty". Tento incident sa časovo zhodoval s novou vlnou raketových útokov ruskej armády na Ukrajinu, informovala britská stanica BBC odvolávajúca sa na miestne médiá.

18:55 Poslanci chorvátskeho parlamentu v piatok odmietli, aby sa ich krajina zúčastňovala na výcviku ukrajinských vojakov v rámci misie EÚ. K hlasovaniu v parlamente došlo po tom, ako takéto opatrenie odmietol schváliť chorvátsky prezident Zoran Milanovič, ktorý ho označil za protiústavné. Informuje o tom TASR, ktorá čerpala z agentúr AP a HINA. Milanovič otvorene kritizuje prístup Západu voči Ukrajine. Loboval pritom za to, aby Záhreb poskytoval Kyjevu počas ruskej invázie len humanitárnu pomoc, píše AP.

18:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a obyvatelia Ukrajiny získali v piatok jedno z najprestížnejších európskych ocenení – Cenu Karola Veľkého, ktorá sa udeľuje za úsilie smerujúce k posilneniu jednoty Európy. TASR správu prevzala z agentúry AP.

17:50 Po ďalšej vlne raketových útokov na územie Ukrajiny, ktoré v piatok podnikla ruská armáda, zostane metro v Kyjeve po zvyšok dňa zatvorené, keďže jeho stanice slúžia ako kryty pre obyvateľstvo. Informovala o tom na svojom webe televízia CNN. Technická správa kyjevského metra vysvetlila, že metro nepremáva pre výpadky v dodávkach elektrickej energie, ktoré nastali po ďalších útokoch ruskej armády na energetickú infraštruktúru na Ukrajine.

17:33 Obyvateľov Krymu, ktorí boli stíhaní a odsúdení za trestné činy, údajne prevážajú do trestaneckých kolónií v Rusku. Informuje o tom v piatok stanica Sky News citujúc zo správ ukrajinského mediálneho projektu Graty.

17:22 Šéf poľskej polície Jaroslaw Szymczyk vo svojej kancelárii údajne nedopatrením vystrelil z granátometu, ktorý dostal ako darček počas návštevy Ukrajiny. Informuje o tom agentúra Reuters a britská stanica Sky News s odvolaním sa na poľské médiá.

17:03 Biely dom je presvedčený, že chvíľa mierových rozhovorov o Ukrajine ešte nenastala, povedal Jake Sullivan, poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť.

16:46 Európska komisia (EK) v piatok predstavila podrobnosti deviateho balíka sankcií proti Rusku za jeho agresiu voči Ukrajine, na ktorých sa lídri EÚ zhodli vo štvrtok na summite v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR. Najnovší balík dopĺňa úplný zákaz dovozu ruskej ropy prepravovanej po mori do EÚ a globálne zastropovanie cien ropy dohodnuté s partnermi skupiny G7, ktoré sa uplatňujú od 5. decembra.

16:20 V Mykolajive bol nainštalovaný novoročný strom vyrobený z maskovacej siete.

15:35 EÚ zakázala svojim občanom zastávať akékoľvek funkcie v štátnych orgánoch alebo štátom kontrolovaných organizáciách v Rusku. EÚ sankcionovala aj propagandistické kanály NTV, Russia 1, Ren TV a Channel One. Ich vysielacie licencie v EÚ budú pozastavené.

14:00 Zostrelených bolo 60 rakiet zo 76, ktoré okupanti vypálili na Ukrajinu, oznámil vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyi.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu