Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodeväťdesiaty piaty (15. december 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

KYJEV - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena plánuje poslať Ukrajine pokročilé elektronické zariadenia, ktoré zmenia neriadené letecké bomby na "inteligentné" bomby schopné zasiahnuť ruské vojenské pozície s vysokou mierou presnosti. S odvolaním sa na vysokopostavených amerických úradníkov o tom dnes informoval denník The Washington Post. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

293. deň vojny na Ukrajine

293. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:17 Rusko nakupuje diely pre svoje bezpilotné lietadlá Orlan-10 od USA a Číny, čím obchádza sankcie Hlavným dodávateľom dielov – obchádzajúc západné sankcie – sú dve sprostredkovateľské spoločnosti registrované v Hongkongu a Amerike. Vlastnia ich Rusi, ktorí žijú v Kanade a USA.

21:16 Energetická spoločnosť DTEK tvrdí, že jej zariadenie bolo poškodené v dôsledku ruského ostreľovania. Ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK uviedla, že „zariadenie bolo vážne poškodené“ a jeho „odstavenie viedlo k obmedzeniu dodávok tepla v regióne“.

20:25 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj sa domnieva, že Rusko by mohlo podniknúť druhý pokus o dobytie Kyjeva. Podľa neho sa nepriateľ aktívne pripravuje na novú ofenzívu, zhromažďuje personál a zbrane, informovala vo štvrtok britská stanica BBC.

20:24 15 Rusmi vedených militantov odsúdených na 15 rokov väzenia za štátnu zradu. Ukrajinská bezpečnostná služba uvádza, že 15 obyvateľov Rusmi okupovaných častí Luhanskej a Doneckej oblasti sa po 24. februári „dobrovoľne pridalo“ k ruským jednotkám.

18:13 Spojené štáty uvalili vo štvrtok sankcie na jedného z najbohatších Rusov, Vladimira Potanina, jeho spolupracovníkov i na viaceré ruské finančné inštitúcie. Oznámili to tamojšie ministerstvá financií a zahraničných vecí, informuje agentúra AFP a stanica Sky News.

18:03 Zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Olexij Hromov na štvrtkovej tlačovej konferencii vylúčil, že by v období nového roku a pravoslávnych vianočných sviatkov malo nastať medzi Kyjevom a Moskvou prímerie. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

17:24 Zelenskyj hovorí, že je proti zmrazeniu rusko-ukrajinskej vojny. Zelenskyj pre Economist povedal, že Ukrajina by sa nemala zastaviť, kým neoslobodí všetky svoje územia okupované Ruskom a nevráti sa k medzinárodne uznaným hraniciam, pretože inak sa Putin „vráti“.

17:23 „Čím skôr sa vojna skončí a ak si Rusko zvolí spôsob, ako uznať tragickú chybu, že ju začalo, tým dlhšie bude ruský prezident zabezpečovať svoj život a život svojho okolia,“ povedal pre Economist Zelenskyj.

16:42 V okupovanom prístave Zaliznyi bol ostreľovaný hotel Salimar, kde bývali pracovníci FSB.

16:40 Viac ako 4300 Rusov je pripravených vzdať sa ukrajinskej armáde Uviedol to hovorca projektu „Chcem žiť“ Vitalij Matvienko. Dodal, že na všetkých, ktorí sa prihlásili na tiesňovú linku projektu, sa pracuje na bezpečnom odovzdaní.

15:55 „Rusi pripravujú asi 200 000 nových vojakov. Nepochybujem o tom, že v Kyjeve budú mať ďalší pokus,“ povedal pre Economist Valerij Zalužnyi, vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl.

15:54 Väčšina z jedného milióna Ukrajincov, ktorí po ruskej invázii utiekli do Nemecka, sa tam cíti byť vítaná. Približne 37 percent z nich by sa pritom chcelo v Nemecko usadiť natrvalo alebo tam stráviť aspoň niekoľko rokov. Vyplýva to z prieskumu, ktorého vypracovanie podporila aj nemecká vláda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

14:45 USA rozšíria svoj výcvikový program pre ukrajinskú armádu v Nemecku. Americkí inštruktori budú môcť od začiatku budúceho roka cvičiť každý mesiac prápor ukrajinských vojakov (600-800 ľudí), informovali New York Times s odvolaním sa na dvoch nemenovaných amerických predstaviteľov.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu