Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodeväťdesiaty štvrtý (14. december 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ruské sily by mohli byť schopné spustiť veľkú ofenzívu na Ukrajine do konca januára alebo februára budúceho roka aj napriek opakovaným vojenským porážkam a problémom. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

293. deň vojny na Ukrajine

293. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:12 Ruskými silami okupované juhoukrajinské mesto Berďansk zostalo bez dodávok elektriny pre viac než 100.000 odberateľov po tom, čo ukrajinskí "sabotéri" vyhodili do vzduchu tamojšiu trafostanicu, oznámil Moskvou dosadený šéf samosprávy Alexandr Saulenko. TASR správu prevzala zo stanice CNN. Ako spresnil, k výbuchu trafostanice došlo ešte v utorok večer. Výbušné zariadenie bolo podľa Saulenka nastražené.

18:19 Ukrajinskí vyšetrovatelia objavili v nedávno oslobodenom meste Cherson mučiareň, kde ruské okupačné jednotky údajne zadržiavali a týrali deti. Oznámil to v stredu ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. TASR správu prevzala z denníka The Guardian. Ruské tajné služby držali deti v takzvanej "detskej cele", kde dostávali len trochu vody a takmer žiadne jedlo, dodal Lubinec s odvolaním sa na výpovede tamojších obyvateľov.

16:49 Takmer sedem miliónov detí na Ukrajine – teda skoro každé dieťa v krajine – je vo vážnom ohrození v dôsledku pokračujúcich útokov na kritickú infraštruktúru, ktoré vedú k rozsiahlym výpadkom elektriny a prerušeniam dodávok vody a tepla, upozornil v stredu Detský fond OSN (UNICEF). TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

16:03 Ruský prezident Vladimir Putin a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov musia prijať "novú skutočnosť", že štyri nezákonne okupované ukrajinské územia nikdy nebudú súčasťou Ruskej federácie. V stredu to na sociálnej sieti uviedol poradca ukraji

13:40 Ukrajina v stredu oznámila, že v rámci najnovšej výmeny zajatcov s ruskými silami dosiahla prepustenie 64 ukrajinských vojakov, ako aj jedného občana USA. Medzi prepustenými vojakmi sú aj dôstojníci. 

12:30 Moskva nedostala od Kyjeva žiadne návrhy na zastavenie bojov na Ukrajine počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Nie, od nikoho neprišli žiadne návrhy a takáto téma nie je na programe," odpovedal Peskov na otázku novinárov, či Rusko zastaví boje počas Vianoc alebo novoročných osláv.

11:45 Spojené kráľovstvo poskytne školenia ukrajinským sudcom, aby mohli viesť procesy voči ruským vojakom obvineným z vojnových zločinov. Prvá skupina sudcov už minulý týždeň absolvovala školenia na tajnom mieste a ďalší sa na nich zúčastnia v najbližších mesiacoch.

Generálna prokurátorka pre Anglicko a Wales Victoria Prentisová pre Sky News povedala, že cieľom je zabezpečiť súdne konania s páchateľmi zverstiev počas stále pokračujúceho konfliktu na Ukrajine. "Ja a celá britská vláda sme odhodlaní urobiť všetko, čo je v našich silách, na zabezpečenie výkonu spravodlivosti," povedala Prentisová na konferencii o právnej reakcii na ruskú vojnu na Ukrajine. Textovú predlohu jej prejavu zverejnila 9. decembra na svojej oficiálnej webovej stránke britská vláda.

11:30 Pápež František vyzval v stredu ľudí, aby počas Vianoc utratili menej na vianočné darčeky a oslavy a ušetrené peniaze darovali ľudom na vojnou ničenej  Ukrajine. "Oslavovanie Vianoc je pekné. No znížme trošku vianočné utrácanie. Majme skromnejšie Vianoce a darčeky. To čo ušetríme, pošlime na záchranu Ukrajincov, ktorí to potrebujú," uviedol pápež počas pravidelnej generálnej audiencie vo Vatikáne.

Pápež František na návšteve talianskeho mesta Assisi
Zobraziť galériu (4)
Pápež František na návšteve talianskeho mesta Assisi  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

11:00 Európska únia je jednotná v podpore Ukrajiny, povedal v stredu spolkový kancelár Olaf Scholz v nemeckom parlamente. "Každý, kto si myslí, že blokovaním zahraničnej a bezpečnostnej politiky môže podkopať hodnoty EÚ, ku ktorým sa zaviazal každý členský štát, zlyhá," uviedol Scholz. 

10:30 Spojené štáty obvinili päť Rusov a dvoch Američanov zo sprisahania súvisiaceho so zásobovaním a praním špinavých peňazí v prospech ruskej vlády. Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že obvinení sú podozriví z toho, že sa snažili získať od amerických firiem vojenské technológie a technológie s dvojitým využitím, ktoré môže používať armáda aj civilné obyvateľstvo. Tieto technológie sa obvinení údajne snažili získať pre ruský obranný sektor.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu