Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň tristodruhý (22. december 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / AP)

KYJEV - Pomoc smerovaná Ukrajine zo Spojených štátov nie je charitou ale investíciou do svetovej bezpečnosti. Vyhlásil to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore, ktorý predniesol v americkom Kongrese. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 301

Vojna na Ukrajine - deň č. 301 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:55 Ruský súd poslal vo štvrtok na tri roky do väzenia muža za šírenie "nepravdivých informácií" o ruskej ofenzíve na Ukrajine na pirátskej rozhlasovej stanici. TASR informuje podľa agentúry AFP.

21:45 Americký Senát schválil novelu o prevode zabaveného majetku ruských oligarchov na Ukrajinu. "Bude to dar z nebies pre trpiaci ľud Ukrajiny. Bude to úľava pre amerických daňových poplatníkov... Bude to zlý deň pre oligarchov," povedal americký senátor Lindsey Graham.

21:42 Asi 10 300 nových hrobov sa našlo v Mariupol - The Associated Press Väčšina z nich sa nachádza na cintoríne na starom Kryme. Celková plocha, kde sa hroby nachádzajú, je viac ako 51 500 metrov štvorcových.

20:53 Rusko neprejavilo skutočný záujem o ukončenie vojny na Ukrajine, uviedol vo štvrtok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

20:52 Bývalý ruský vicepremiér a expredseda vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin bol zranený spolu s najvyšším splnomocnencom Vitalijom Chocenkom pri útoku na reštauráciu pri okupovanom Donecku večer 21. decembra.

19:42 Pri výbuchu auta zahynul vo štvrtok starosta juhoukrajinskej dediny Ľubymivka okupovanej Ruskom. Informovali o tom Moskvou dosadené miestne úrady. Ide o najnovší zo série útokov proti miestnym predstaviteľom kolaborujúcim s Moskvou.

19:41 Spoločné námorné cvičenia Ruska a Číny sú reakciu na čoraz agresívnejšie správanie americkej armády v ázijsko-tichomorskom regióne, uviedol vo štvrtok náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

18:51 V obci Mižvodne na anektovanom Kryme neznámi ľudia vyvesili na vežu ukrajinskú vlajku.

18:35 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok kritizoval Spojené štáty za poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Patriot Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:55 Kyjev sa vyjadruje optimisticky v súvislosti s výcvikom ukrajinských vojakov v obsluhe protiraketových systémov Patriot. TASR informuje podľa stanice CNN. Patrioty a výcvik ich obsluhy Ukrajine sľúbili v stredu Spojené štáty. Ide o súčasť nového balíka pomoci v hodnote 1,85 miliardy dolárov, ktorý USA ohlásili pri príležitosti návštevy prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone.

17:35 Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyzvala vo štvrtok Talianov, aby každý deň na hodinu vypli svetlá a pochopili tak núdzu Ukrajincov zápasiacich s výpadkami elektriny po ruskom ostreľovaní. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry ANSA.

Senát potvrdil dôveru vláde premiérky Meloniovej
Zobraziť galériu (4)
Senát potvrdil dôveru vláde premiérky Meloniovej  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

16:50 Rusko bude cieliť na americký systém protivzdušnej obrany Patriot so zámerom zničiť ho, vyhlásil vo štvrtok v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

16:48 Ruská armáda sa v bojoch na Ukrajine sústredí na úplne oslobodenie Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:45 Ukrajina dostane od EÚ 900 generátorov na napájanie kritickej infraštruktúry, ako aj „milióny“ energeticky úsporných žiaroviek, napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

15:43 Rokovania o vytvorení bezpečnej zóny v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na Ukrajine, ktorá je zároveň najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe, stále pokračujú, uviedla vo štvrtok Moskva. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

14:29 Rokovania o vytvorení bezpečnej zóny v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na Ukrajine, ktorá je zároveň najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe, stále pokračujú, uviedla vo štvrtok Moskva. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Viac o téme: VojnaVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu