Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Schyľuje sa k ďalšej vojne? Spor o ostrovy! Erdogan sa vyhráža Aténam raketovým útokom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa Aténam nepriamo vyhráža raketovým útokom.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa Aténam nepriamo vyhráža raketovým útokom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa nepriamo vyhrážal raketovým útokom na Atény v súvislosti so sporom o grécke ostrovy.

Grécko je nervózne, pretože raketa "Tayfun" vyvinutá Tureckom by mohla zasiahnuť aj Atény, povedal Erdogan v nedeľu večer na stretnutí s mladými ľuďmi v Samsune na severe Turecka. „Samozrejme, táto produkcia znervózňuje Grékov. Spomeniete ‚Tayfun‘ a Gréci sú nervózni,“ povedal turecký prezident.

291. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

V pozadí raketových vyhlásení je spor o početné obývané a neobývané ostrovy vo východnom Stredomorí. Turecko spochybňuje grécku suverenitu nad týmito ostrovmi a požaduje stiahnutie všetkých gréckych jednotiek.

Erdoganova hrozba Aténam: "Ak sa pokúsite tu a tam niečo zobrať, potom krajina ako Turecko samozrejme nebude stáť nečinne a niečo musí urobiť."

Situácia medzi oboma partnermi NATO v Egejskom mori je v súčasnosti mimoriadne napätá. Erdogan sa v posledných týždňoch opakovane vyhrážal Grécku vetou: "Raz v noci by sme mohli náhle prísť."

Podľa štátnej televízie TRT sa dosah balistickej strely „Tayfun“ odhaduje na najmenej 300 kilometrov – to je približne vzdialenosť, ktorá delí grécku metropolu od Turecka. Podľa TRT bola raketa úspešne testovaná na Čiernom mori už v októbri.

Viac o téme: SporOstrovyGréckoTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu