Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Napätie v Kosove nepoľavuje: Obe strany sa obrátili na medzinárodné spoločenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bojan Slavkovic)

BELEHRAD/PRIŠTINA - Srbská premiérka Ana Brnabičová sa v nedeľu ohradila voči postoju NATO, EÚ a šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, ktorí odsúdili útok na hliadku policajnej a justičnej misie EÚ zameranej na podporu právneho štátu v Kosove (EULEX) a vyzvali na odstránenie barikád postavených Srbmi na na severe Kosova.

Kým západní partneri označili prehradenie ciest za protizákonné, podľa Brnabičovej sú tieto barikády výzvou na mier a na to, aby medzinárodné spoločenstvo začalo konať. Ako informovala agentúra HINA, Brnabičová vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter kritizovala Brusel, že "sa neozval, keď kosovská polícia porušila bruselskú dohodu tým, že vstúpila do severných, väčšinovo srbských obcí so zbraňami." Pripomenula predstaviteľom medzinárodného spoločenstva, že nereagovali, keď Srbom boli odopreté ich práva a ich majetok bol konfiškovaný "na výstavbu nelegálnych vojenských základní."

"Zaujímate sa len vtedy, keď (Srbi) postavia barikády," dodala Brnabičová. Kosovský premiér Albin Kurti v reakcii na najnovší vývoj vo vzťahoch Srbska a Kosova povedal, že vyriešená otázka poznávacích značiek a odloženie komunálnych volieb na apríl "nedáva zločineckým gangom na severe Kosova ani najmenší dôvod na to, aby stavali zátarasy na cestách a podnikali násilné útoky na kosovskú políciu". "V spolupráci s NATO a KFOR Kosovo pracuje na rýchlom a pokojnom vyriešení situácie na severe," ubezpečil Kurti na Twitteri. Dodal, že srbský prezident Aleksandar Vučič a premiérka Brnabičová sa vyhrážajú vojenskou agresiou, keď vyzývajú "srbskú armádu, aby sa vrátila na naše územie."

Vučič totiž v sobotu uviedol, že Belehrad v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 1244 z roku 1999 požiada jednotky KFOR, aby zabezpečili návrat príslušníkov srbskej armády a polície do Kosova. Pripustil však súčasne, že NATO s najväčšou pravdepodobnosťou nebude súhlasiť. Verejnoprávna televízia RTS informovala, že Vučič zvolal na nedeľu zasadnutie Rady národnej bezpečnosti, a to pre hrozby Kurtiho, že "dnes večer zaútočia na Srbov na barikádach všetkými dostupnými prostriedkami."

Napätie na severe Kosova rastie, pričom Belehrad a Priština navzájom obviňujú z ohrozovania mieru a bezpečnosti, zatiaľ čo Brusel po útoku na hliadku misie EULEX v Kosove v nedeľu vyhlásil, že nebude tolerovať násilie a požaduje odstránenie barikád. Srbi na severe Kosova v nedeľu už druhý deň po sebe zablokovali hlavné cesty po tom, ako v noci došlo k ich prestrelke s políciou.

Streľba súviselo so sobotňajším zatknutím bývalého policajného dôstojníka, ktorého Priština obviňuje, že vyvolával nepokoje vo väčšinovo srbských oblastiach na severe Kosova, kde boli po odchode Srbov z kosovských inštitúcií vypísané komunálne voľby. Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová v sobotu informovala, že tieto voľby budú odložené do apríla. Tento krok by mal podľa Prištiny viesť k zmierneniu etnického napätia, ktoré sa v posledných mesiacoch zintenzívnilo. Komunálne voľby na severe Kosova boli pôvodne naplánované na 18. decembra, ale Srbi, ktorých podporuje Belehrad, vyhlásili, že ich budú bojkotovať.

Viac o téme: NapätieSrbskoKosovoMedzinárodné spoločenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu