Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záhada jachty ruského oligarchu, pod ktorou sa zľahla zem! Objavili sa nové zistenia

Ruský oligarcha Dmitrij Mazepin Zobraziť galériu (2)
Ruský oligarcha Dmitrij Mazepin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Po tom, čo v júni záhadne zmizla zhabaná luxusná jachta ruského oligarchu Dmitrija Mazepina z prístavu na Sardínii, sa ju teraz talianskym vyšetrovateľom podarilo vypátrať v Tunisku. Posádka sa tam zrejme zastavila po tom, ako 22-metrovú loď Aldabra tajne a ilegálne previezol cez štátnu hranicu miestny kapitán. Jachta má vraj hodnotu až milión eur. Kde sa Aldabra v súčasnosti nachádza, nie je známe.

Okrem Aldabry bola krátko po ruskej invázii na Ukrajinu zhabaná aj Mazepinova luxusná vila Rocky Ram na pobreží Costa Smeralda na Sardínii, keď bol majiteľ firmy na výrobu minerálnych hnojív a otec bývalého pilota Formuly 1 Nikitu Mazepina pridaný na sankčný zoznam EÚ. Jachta kotvila v prístave Olbia až do júna. V júni jednoducho zmizla – len pár hodín predtým, ako sa oficiálne potvrdilo, že Aldabra skutočne patrí Mazepinovi.

ilustračné video

Ak Putin stratí vplyv na Európu, trh s plynom sa upokojí, tvrdí Heger (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Barbora Vizváryová)

Vyšetrovatelia museli najprv preskúmať reťazec vlastníctva

"Mazepin vedel, že je na zozname, ale dokázal vyťažiť maximum z času, keď sme boli zaneprázdnení zisťovaním, že loď je jeho. Museli sme vyšetriť reťazec vlastníctva,“ vysvetlil podľa Guardianu zdroj z finančnej polície Sardínie. "Boli sme v procese potvrdzovania vlastníctva, keď ju zobrali."

Ilegálna plavba jachty bola organizovaná prostredníctvom spoločnosti, ktorá si najala sardínskeho kapitána, aby odviezol jachtu z Talianska. Kapitánovi a vlastníckej spoločnosti okolo magnáta Mazepina teraz za krádež jachty hrozí pokuta až 500-tisíc eur.

Ruský prezident Vladimir Putin rokuje s Dmitrijom Mazepinom.
Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin rokuje s Dmitrijom Mazepinom.  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Pred vojnou na Ukrajine bola Sardínia obľúbenou dovolenkovou destináciou oligarchov. Pred niekoľkými rokmi Mazepin kúpil tamojšiu vilu Rocky Ram od talianskeho obchodníka a vydavateľa Carla De Benedettiho. Celkovo Taliansko zhabalo bohatým Rusom vily a jachty v hodnote vyše 900 miliónov eur.

Viac o téme: JachtaRuskoNikita Mazepin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu