Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stretnutie Blinkena a Raua: Americko-poľské partnerstvo je silné a efektívne

Stretnutie Blinken a Rau
Stretnutie Blinken a Rau (Zdroj: Twitter/ Secretary Antony Blinken)

WASHINGTON - Partnerstvo Spojených štátov a Poľska nebolo nikdy dôležitejšie a efektívnejšie ako teraz. Vyhlásil to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na stretnutí so svojím poľským rezortným kolegom Zbigniewom Rauom, informuje tlačová agentúra PAP.

Blinken sa s Rauom stretol vo Washingtone. Témou ich rokovania bola okrem iného invázia Ruska na Ukrajinu a ďalšia podpora Kyjeva."Vďaka poľskému vodcovstvu stojíme pevne pri podporovaní Ukrajiny vo svetle ruskej agresie, ktoré súvisí s bezpečnostnou, ekonomickou a humanitárnou pomocou," uviedol Blinken.

Rau uviedol, že pri predchádzajúcom stretnutí s Blinkenom neočakával, že Rusko napadne Ukrajinu. "Napriek tomu, keď nastala táto tragická udalosť, sme ako spojenci a členovia NATO reagovali pevne, húževnato a odhodlane, aby sme bránili nášho partnera," vyhlásil Rau.Obaja ministri sa počas rokovania zhodli, že v súčasnosti je prioritou vzdušná obrana Ukrajiny. "Blinken vyjadril obavy v súvislosti s ďalšou vlnou utečencov z Ukrajiny a v tomto kontexte sme diskutovali aj o problematike bezpečného neba nad Ukrajinou," uviedol šéf poľskej diplomacie.

Rokovania s Vladimirom Putinom sa môžu začať až po vyhnaní ruských vojakov z Ukrajiny

Rau znovu zopakoval postoj Poľska, že rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa môžu začať až po vyhnaní ruských vojakov z Ukrajiny."Tento postoj presadzujeme medzi spojencami z NATO. Väčšina krajín z východného krídla nás podporuje a nikto z účastníkov dialógu v USA nenaznačil inú alternatívu k tejto pozícii," povedal.Šéf poľskej diplomacie dodal, že rokovania s Blinkenom sa týkali aj "súčasnej a budúcej" prítomnosti amerických vojakov v krajinách východného krídla NATO. Zvýšenie ich počtu v Poľsku pritom podľa jeho slov nemožno vylúčiť.

Viac o téme: PartnerstvoUSAPoľskoAntony BlinkenZbigniew Rau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu