Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Požiar domova pre seniorov v Česku: Evakuovaných bolo vyše 40 ľudí a zraneniam podľahol jeden

Požiar v Libštáte Zobraziť galériu (3)
Požiar v Libštáte (Zdroj: Twitter/ HZS LIBERECKÉHO KRAJE)

PRAHA - Jeden človek prišiel o život pri požiari domova s opatrovateľskou službou pre seniorov, ktorý v piatok večer vypukol v českej obci Libštát v okrese Semily.Evakuovaných bolo vyše 40 ľudí, ktorí našli dočasné zázemie v miestnej základnej škole, oznámili hovorcovia krajských hasičov a záchrannej zdravotníckej služby.

Vyhlásený bol druhý stupeň požiarneho poplachu zo štyroch, informovala spravodajská stanica ČT24. Oheň bol nahlásený približne o 21.30 h, lokalizovali ho zhruba o 22.45 h.Evakuovaní ľudia boli podľa hovorcu krajskej záchrannej služby Michaela Georgieva pri vedomí.  

Niektorí sa zrejme nadýchali dymu. Zdravotníci zisťujú, či bude u niektorých nadýchaných nutný prevoz do nemocnice.Evakuovaní majú zatiaľ dočasné zázemie v škole a je pre nich podľa hovorcu hasičov zaisťované núdzové ubytovanie.

Príčinami vzniku sa zaoberajú kriminalisti Územného odboru Semily

Pri záchrane ľudí zo zariadenia spolupracovali s hasičmi a zdravotníkmi aj pracovníci domova a policajti. "Okolnosťami a príčinami vzniku tejto tragickej udalosti sa teraz zaoberajú kriminalisti Územného odboru Semily," oznámila polícia."Na mieste bol evakuačný autobus, my sme tam mali niekoľko posádok. Starali sme sa o to, aby evakuovaní mali všetok tepelný komfort. Najväčšou prioritou bolo, aby sme po zdravotnej stránke mali zaistených všetkých pacientov," dodal Georgiev.

Škodu po požiari domu s opatrovateľskou službou v Libštáte na Semilsku, pri ktorom zomrel jeden zo seniorov, hasiči predbežne odhadli na desať miliónov korún. Číslo však nemusí byť konečné, dnes dopoludnia sa na miesto vrátia vyšetrovatelia. Zisťovať budú nielen príčiny požiaru, ale posúdia tiež stav domu a to, či by sa aspoň čiastočne nemohli ľudia do domu vrátiť, povedal ČTK hovorca hasičov Libereckého kraja Jakub Sucharda.

Požiar v Libštáte
Zobraziť galériu (3)
Požiar v Libštáte  (Zdroj: Twitter/ HZS LIBERECKÉHO KRAJE)

Seniori sa tam ale zrejme nebudú môcť vrátiť

Evakuovaní seniori našli dočasnú strechu nad hlavou v škole, kam Červený kríž priviezol lehátka a zabezpečil im zázemie. "Zostáva tam 31 ľudí, ostatní si zabezpečili ubytovanie sami, väčšinou sa o ne postarali rodiny," povedal Sucharda.

Dnes dopoludnia budú na mieste pracovníci z technického ústavu požiarnej ochrany zisťovať stav budovy a musia posúdiť, či je aspoň časť budovy obývateľná. "Seniori sa tam ale zrejme nebudú môcť vrátiť, je tam problém s elektroinštaláciou a bez tej tam nejde zatopiť, takže je pravdepodobné, že sa pre klientov bude musieť hľadať náhradné ubytovanie. Budú si tam môcť dôjsť pre veci, ale či sa tam budú môcť vrátiť, sa bude riešiť počas dňa, "dodal Sucharda.

Viac o téme: PožiarSenioriLibštát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu