Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nová nákaza desí Európu! Streptokok zabíja deti: Veľká Británia v panike

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Päťročné dievčatko vo Veľkej Británii sa stalo deviatym dieťaťom v krajine, ktoré zomrelo po tom, čo sa nakazilo streptokokom A. Dievča minulý týždeň ťažko ochorelo a ošetrili ho v nemocnici, ale žiaľ napokon zomrelo, uvádza BBC.

Dievča navštevovalo základnú školu Black Mountain v Belfaste. Jej smrť zvyšuje počet detí, o ktorých je známe, že zomreli na túto chorobu - ktorá zvyčajne spôsobuje len miernu bolesť hrdla a teplotu, ale môže byť život ohrozujúca, na deväť.

ilustračné video

Eurokomisárka vyzvala na účasť na onkoskríningoch i očkovanie proti COVID-19 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Patrí medzi ne štvorročný Muhammed Ibrahim Ali z High Wycombe v Buckinghamshire a sedemročná Hanna Roap z Penarthu, Vale of Glamorgan. Prepuknutie choroby pričítajú lockdownom počas pandémie, keď boli deti uväznené vo vnútri.

V súvislosti s prípadmi šarlachu a streptokokovej infekcie typu A sa po celom Spojenom kráľovstve niekoľko základných škôl rozhodlo zatvoriť svoje brány.

Britská agentúra pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) uviedla, že posledné intenzívne obdobie infekcie streptokokom A bolo v rokoch 2017-18, keď boli v Anglicku zaznamenané štyri úmrtia v rovnakom časovom rámci.

V reakcii na epidémiu britská vláda uviedla, že môže „plne pochopiť“, že rodičia sú znepokojení rastúcimi prípadmi strepkokovej infekcie typu A, ale zdôraznila, že NHS (National Health Service) je na takéto situácie „dobre pripravený“.

Nová nákaza desí Európu!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Oficiálny hovorca premiéra povedal: „V tomto roku zaznamenávame vyšší počet prípadov nákazy streptokokom skupiny A v porovnaní so zvyčajným stavom."

„Baktérie, ktoré poznáme, spôsobujú miernu infekciu, ktorá sa ľahko lieči antibiotikami a v zriedkavých prípadoch sa môže dostať do krvného obehu a spôsobiť vážne ochorenie. Stále je to nezvyčajné, ale je dôležité, aby rodičia sledovali príznaky. NHS je však dobre pripravená riešiť takéto situácie v spolupráci s Agentúrou pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva," dodal hovorca.

Povedal, že všetci rodičia, ktorých sa to týka, by mali kontaktovať NHS .

Doktor Jeff Foster pre The Sun povedal, že streptokok A je jednou z najbežnejších nákaz, ktoré lekári vidia u detí každý rok, ale v súčasnosti sa ich počet zvyšuje.

„Bežne sa vyskytuje u detí mladších ako desať rokov a šíri sa kvapôčkami a blízkym kontaktom – pľuvaním, kýchaním, kašľom a dotykom infikovaných povrchov. Je to rovnaký prípad, ako by ste dostali bežnú nádchu. Môžete dostať mierne príznaky, keď majú deti teplotu a bolí ich hrdlo. Ak vypukne šarlach, asi štyri alebo päť dní po nástupe teploty dostanú vyrážku, ktorá vyzerá ako brúsny papier, a sčervenanie na lícach. Tohtoročný streptokok nie je nový variant. Ide o postcovidový efekt, keďže deti neboli vystavené baktériám dva roky," uviedol Foster.

Doktor Colin Brown, zástupca riaditeľa UKHSA, dodal: "Je dôležité, aby rodičia sledovali symptómy a čo najskôr navštívili lekára, aby sa zabránilo tomu, že sa infekcia stane vážnou."

Viac o téme: DetiStreptokokúmrtiaNákazaŠarlachSpojené kráľovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu