Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivé odhalenie vedcov: Toto našli v mozgu ľudí polroka po tom, ako prekonali COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DILLÍ - Podľa nového výskumu v mozgu tých, ktorí prekonali COVID-19, vidieť abnormality až šesť mesiacov po zotavení. Tím vedcov použil špeciálnu metódu, vďaka ktorej sa pozrel na zmeny mozgu spôsobené infekciou SARS-CoV-2. Autorka štúdie uviedla, že ich práca poukazuje na dlhodobé komplikácie súvisiace s koronavírusom.

Experti z Indického technologického inštitútu v Dillí vo svojom najnovšom výskume predstavili zaujímavé zistenia. Tvrdia, že v mozgu tých, ktorí prekonali COVID-19, možno vidieť abnormality ešte šesť mesiacov po zotavení. Pri svojej práci použili špeciálny typ zobrazovania magnetickou rezonanciou (MRI). Zobrazovanie podľa citlivosti (SWI) je relatívne nová technika MRI. Funguje tak, že využíva rôzne reakcie určitých materiálov, ako sú zložky krvi, vápnika a železa, keď sú vystavené magnetickému poľu. SWI je obzvlášť užitočné na identifikáciu a lokalizáciu mozgových krvácaní, vaskulárnych malformácií a nádorov. 

Hrozivé odhalenie vedcov: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Naša štúdia zdôrazňuje tento nový aspekt neurologických účinkov covidu-19 a poukazuje na významné abnormality u tých, ktorí prekonali toto ochorenie," uviedla hlavná autorka štúdie Sapna Mishraová. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odhaduje, že jeden z piatich dospelých, ktorí sú infikovaní SARS-CoV-2, bude mať nejaké dlhodobé príznaky. Veľa výskumov sa začalo zameriavať na tieto potenciálne trvalé následky, keďže stále viac ľudí sa nakazilo vírusom alebo sa zotavuje z ochorenia. Ide napríklad o zmeny v pľúcach, srdci a iných orgánoch, ale mnohé zo symptómov, ktoré hlásili ľudia s dlhodobým covidom, sa zdajú byť neurologického charakteru, napríklad mozgová hmla, bolesti hlavy, závraty, úzkosť a depresia. 

Hrozivé odhalenie vedcov: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci analyzovali obrazové údaje od 46 ľudí, ktorí sa zotavili z COVID-19 počas predchádzajúcich šiestich mesiacov, a porovnal ich s údajmi od 30 zdravých jedincov. U pacientov s dlhotrvajúcim COVID-19 najčastejšie pozorovali únavu, poruchy spánku, nedostatok pozornosti a problémy s pamäťou. Výsledky ukázali, že osoby po covide vykazovali významné abnormality v mnohých oblastiach bielej hmoty frontálneho laloku. "Tieto oblasti mozgu sú spojené s únavou, nespavosťou, úzkosťou, depresiou, bolesťami hlavy a kognitívnymi problémami," vysvetlila Mishraová. Podľa nej tieto zistenia poukazujú na dlhodobé komplikácie, ktoré môže spôsobiť koronavírus, a to dokonca aj mesiace po zotavení z infekcie. 

Výskumníci teraz plánujú vykonať dlhodobú štúdiu na rovnakej skupine ľudí, ktorí prekonali COVID-19, aby zistili, či tieto mozgové abnormality pretrvávajú dlhšie časové obdobia. Jej výsledky majú byť prezentované na výročnom stretnutí Rádiologickej spoločnosti Severnej Ameriky. 

Viac o téme: MozogKoronavírusCOVID-19Dlhodobý covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu