Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Taliansko si predvolalo iránskeho veľvyslanca pre reakciu Teheránu na protesty

Antonio Tajani
Antonio Tajani (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

RÍM - Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani si predvolal na stredu iránskeho veľvyslanca v Ríme, aby mu vyjadril nesúhlas s "neakceptovateľnou" reakciou na protesty vedené ženami, ktoré v Iráne vypukli po nedávnej smrti mladej Kurdky. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Dezignovaný iránsky veľvyslanec Mohammad Rezá Sabúrí bol na stredu povolaný na stretnutie, spresňuje talianske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení určenom pre médiá. Šéf talianskej diplomacie už predtým odsúdil situáciu v Iráne a označil ju za neprijateľnú hanbu. Rím podľa jeho slov zaujíma tvrdý postoj pri obrane žien.

Tajani však zároveň uviedol, že nová vláda talianskej premiérky Giorgie Meloniovej chce "nechať otvorené dvere diplomacii" s Teheránom, a to predovšetkým v súvislosti s iránskym jadrovým programom. Celoštátne protesty vypukli v Iráne v polovici septembra v reakcii na smrť Kurdky Mahsy Amíníovej (22), ktorá zomrela vo väzbe po tom, čo ju zatkla teheránska mravnostná polícia za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy.

Ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) sídliaca v nórskom Osle v utorok uviedla, že najmenej 100 Iráncov zatknutých v priebehu protestov je obvinených z trestných činov, za ktoré im hrozí trest smrti.

Oficiálni iránski predstaviteľa obvinili z podnecovania nepokojov vo svojej krajine sily zo zahraničia a v tejto súvislosti obvinili Spojené štáty alebo niektoré európske krajiny.

Viac o téme: VeľvyslanecTalianskoAntonio Tajani
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu