Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Súd zverejnil ŠOKUJÚCE video z útoku na manžela predsedníčky snemovne: Na zábere dostal poriadnu ranu do hlavy!

Nancy Pelosiová a Paul Pelosi
Nancy Pelosiová a Paul Pelosi (Zdroj: SITA/AP Photo/Kevin Wolf, File)

WASHINGTON - Súd v americkom San Francisku dnes zverejnil zábery z policajných kamier, ktoré ukazujú dramatické chvíle, keď útočník s kladivom vlani na konci októbra napadol manžela teraz už bývalej šéfky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Informoval o tom list The New York Times (NYT). Na videu je vidieť, ako sa 82-ročný Paul Pelosi s mužom preťahuje o kontrolu nad nástrojom predtým, ako je krátko pred zásahom polície omráčený.

archívne video

Prezident Joe Biden verejne potvrdil zabitie vodcu al-Káidy Ajmana Zawahrího (Zdroj: Facebook/President Joe Biden)

Videozáznam útoku zachytáva okamihy, keď sa policajti priblížili k domu Pelosiovcov v San Francisku, vstúpili do neho a našli útočníka s Pelosim v pyžame, ako stojí pri dverách, každý s rukou na veľkom kladive. Po tom, čo ich policajti vyzvali, aby ho odhodili, vetrelec získal nad nástrojom kontrolu a udrel ním do hlavy Pelosiho, hoci k samotnému úderu došlo mimo záber kamery. Obaja policajti sa potom vrhnú dovnútra a muža sa pokúsia zadržať, zatiaľ čo Pelosi ležia nehybne na boku.

Novozverejnené dôkazy obsahujú tiež časti telefonátu Pelosiho na tiesňovú linku z 28. októbra, ako videozáznam z bezpečnostných kamier, na ktorom je vidieť, ako útočník rozbíja sklenené okno, aby sa dostal do domu.

Terčom mala byť Peloisová

Manžel známej političky musel po útoku podstúpiť operáciu kvôli fraktúre lebky, utrpel tiež zranenia ramien a rúk. Demokratka Pelosiová v čase napadnutia bola aj so svojou ochrankou vo Washingtone, aj keď mala byť pôvodným terčom útočníka, ktorého polícia identifikovala ako Davida DePapeho.

DePape čelí obvineniu z mnohých trestných činov, vrátane pokusu o vraždu a útoku so smrtiacou zbraňou. V prípade odsúdenia mu hrozí doživotné väzenie. Svoju vinu nepriznal.

Zameriaval sa na známe osobnosti

Policajtka Carla Hurleyová, ktorá DePapeho zatýkala, uviedla, že chcel zaútočiť aj na ďalšie osobnosti, vrátane herca Toma Hanksa alebo kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. Muž krátko po zatknutí vypovedal, že chcel zaútočiť na Pelosiovú, pretože bola "druhá v poradí na prezidentský úrad". Úrady tiež uviedli, že DePapeho priťahovali konšpiračné teórie a svoju výpravu do domu Pelosiovcov považoval za "samovražednú misiu".

Súd zábery zverejnil po tom, ako sa koalícia tlačových agentúr, vrátane agentúry AP, snažila získať prístup k dôkazom, ktoré prokuratúra minulý mesiac prehrala na súde. Sanfranciské prokuratúra odmietla novinárom dôkazy sprístupniť, sudca však dnes rozhodol, že na to nie je dôvod.

Útok sa odohral krátko pred voľbami do Kongresu USA a vyvolal obavy z politického násilia s ohľadom na nepokoje zo 6. januára 2021, pri ktorých dav stúpencov končiaceho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa vpadol do Kapitolu s cieľom zabrániť zákonodarcom v potvrdení volebného víťazstva demokrata Joea Bidena.

Viac o téme: VideoZverejnenieútok Nancy PelosiPaul Pelosi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu