Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Joe Biden zajtra oslavuje veľké jubileum: Je najstaršou hlavou štátu v dejinách USA

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - V poradí 46. prezident Spojených štátov amerických sa v nedeľu (20. novembra) dožíva 80 rokov. Nástupca Donalda Trumpa a veterán americkej politiky sa v roku 2021 stal vo veku 78 rokov najstaršou hlavou štátu v dejinách USA, ktorá zasadla v Oválnej pracovni Bieleho domu. TASR v tejto súvislosti prináša jeho profil.

Joseph Robinette Biden Jr., známy pod menom Joe Biden, sa narodil 20. novembra 1942 v meste Scranton v štáte Pensylvánia v katolíckej rodine predajcu automobilov ako najstarší zo štyroch súrodencov. Keď mal desať rokov, presťahovali sa do mesta Claymont v štáte Delaware, kam odišli rodičia za lepšou prácou.

V roku 1968 získla titul doktor práv

V roku 1961 ukončil Biden prestížnu Archmere Academy v Claymonte. Históriu a politické vedy vyštudoval na Univerzite v Delaware v meste Newark, ktorú ukončil v roku 1965. Po získaní titulu bakalár ho v tom istom roku prijali na Syracuse University v štáte New York, kde získal v roku 1968 titul doktor práv. Už na univerzite sa Joe Biden zaujímal o politiku. "Počas štúdia na univerzite som bol uchvátený výrečnosťou, presvedčením a rozmerom snov ľudí ako Martin Luther King, John F. Kennedy a Robert Kennedy," opísal študentské časy.

Po štúdiu sa presťahoval do mesta Wilmington v štáte Delaware, kde začal advokátsku prax a založil si vlastnú právnickú firmu. Zároveň sa stal aktívnym členom Demokratickej strany. V roku 1972 uspel po prvýkrát vo voľbách do amerického Senátu v štáte Delaware a vo veku 30 rokov sa stal šiestym najmladším senátorom v histórii. V Senáte sedával na rovnakom mieste ako v minulosti jeho vzor JFK.

Viac o téme: VýročieNarodeniny USAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu