Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EK sa ospravedlnila za von der Leyenovej zmätočný údaj o ukrajinských stratách

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/Michal Svítok )

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v rámci svojho stredajšieho príhovoru o Ukrajine spôsobila zmätok v súvislosti s počtom vojnových strát na strane ukrajinskej armády. EK sa za uvedenie sporného údaju neskôr ospravedlnila. Informoval o tom denník The Guardian.

Von der Leyenová povedala, že na Ukrajine od začiatku ruskej invázie prišlo o život približne 100.000 príslušníkov ukrajinskej armády a 20.000 civilistov. The Guardian pripomína, že Ukrajina veľa informácií o počte obetí vojny neudáva, keďže presné čísla by podľa nej mohli Rusku poskytnúť isté výhody.

Údaje v príhovore boli nepresné

Eurokomisia sa neskôr ospravedlnila a uviedla, že údaje v príhovore von der Leyenovej boli nepresné. Odhadovaný počet obetí na strane ukrajinskej armády totiž podľa EK nezahŕňal len mŕtvych, ale i ranených. Sporná veta bola následne z prepisu príhovoru na webstránke Komisie zmazaná a rovnako bolo upravená i videonahrávka von der Leyenovej prejavu. Hovorca ukrajinského generálneho štábu ukrajinským novinárom povedal, že k údajom eurokomisie sa vyjadrovať nebude. Dodal však, že Rusko za svoje činy na Ukrajine zaplatí.

Viac o téme: OspravedlnenieUkrajinaEurópska komisiaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu