Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Británia zaviedla sankcie voči Rusom zodpovedným za mobilizáciu

Rishi Sunak
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Británia v stredu oznámila nové kolo sankcií voči ruským predstaviteľom v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Týkajú sa osôb, ktoré sa podieľali na nedávnej mobilizácii záložníkov do bojov na Ukrajine a na nábore "zločineckých žoldnierov". Informovala o tom agentúra AFP.

Medzi 22 osobami, ktorých sa týkajú najnovšie sankcie Londýna, je napríklad podpredseda ruskej vlády Denis Manturov, ktorý je podľa Británie zodpovedný za zbrojný priemysel v Rusku a dodávky vybavenia pre novomobilizované jednotky.

Nové kolo sankcií

Sankcie sa zameriavajú aj na desiatich gubernátorov a šéfov regionálnych vlád v Dagestane, Ingušsku či Kalmycku, odkiaľ bol podľa Británie odvedený značný počet brancov. Nový balík sankcií cieli tiež na šéfa ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) Arkadija Gosteva za "podporu náboru väzňov" do súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny.

Západní predstavitelia, ako aj ruské ľudskoprávne organizácie obviňujú šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, podnikateľa blízkeho Kremľu, z osobnej účasti na nábore ľudí v ruských väzniciach, ktorí mali byť vyslaní na Ukrajinu. "Dnes sme sankcionovali jednotlivcov, ktorí presadzovali tieto odvody a poslali tisíce ruských občanov bojovať v nezákonnej a ohavnej vojne (ruského prezidenta Vladimira) Putina," vyhlásil britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

AFP pripomína, že Spojené kráľovstvo v júli sankcionovalo 29 regionálnych gubernátorov za ich úlohu pri poskytovaní finančnej podpory dosadeným ruským administratívam v anektovaných častiach Ukrajiny. Británia od začiatku roka uvalila sankcie dovedna už na 1200 jednotlivcov a na viac než 120 subjektov. 

Viac o téme: SankcieMobilizáciaRuskoBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu