Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Irán tvrdí, že má dôkazy o zapojení USA do nedávnych protestov

Protesty v Iráne Zobraziť galériu (3)
Protesty v Iráne (Zdroj: SITA/AP Photo/Middle East Images, File)

TEHERÁN - Irán odmietne novovymenované nezávislé vyšetrovanie OSN v súvislosti s potláčaním protivládnych protestov v krajine, uviedlo v pondelok ministerstvo zahraničných vecí, keďže demonštrácie nepreukázali žiadne známky zmiernenia.

V iránskej televízii prirovnali Alžbetu II. k Adolfovi Hitlerovi (Zdroj: YouTube/MEMRI TV Videos)

"Irán nebude spolupracovať s politickým výborom vytvoreným Radou OSN pre práva," uviedol hovorca ministerstva Násir Kanaání. Rada OSN pre práva vo štvrtok hlasovala o vyšetrovaní smrtiacich zásahov Iránu proti protestom, píše agentúra Reuters.

Volker Turk, komisár OSN pre práva, už skôr požadoval, aby Irán ukončil "neprimerané" použitie sily pri potláčaní protestov, ktoré vypukli po smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Aminiovej vo väzbe 16. septembra.

Irán tvrdí, že má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

Tlačová agentúra HRANA uviedla, že počas viac ako dvoch mesiacov celoštátnych nepokojov k 26. novembru bolo zabitých 450 demonštrantov vrátane 63 maloletých. O život prišlo 60 príslušníkov bezpečnostných síl a zadržali 18 173 demonštrantov.

Demonštranti zo všetkých spoločenských vrstiev spochybňujú legitimitu islamskej republiky a pália fotografie Chameneího a vyzývajú na pád iránskej šiitskej moslimskej teokracie.

Irán tvrdí, že má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Protesty sa zamerali najmä na práva žien (Aminiovú zadržala mravnostná polícia pre oblečenie, ktoré sa podľa iránskeho islamského kódexu obliekania považovalo za nevhodné), ale vyzvali aj na pád najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Nepokoje predstavujú jednu z najodvážnejších výziev pre iránsku klerikálnu vládnucu elitu od jej nástupu k moci v islamskej revolúcii v roku 1979, hoci úrady predchádzajúce veľké protesty potlačili.

Irán z nepokojov obviňuje zahraničných nepriateľov a ich agentov

Irán má dôkaz, že západné štáty boli zapojené do protestov, ktoré sa prehnali krajinou, povedal v pondelok Kanaáni.

"Máme konkrétne informácie, ktoré dokazujú, že USA, západné krajiny a niektorí americkí spojenci zohrali úlohu v protestoch," povedal bez uvedenia podrobností.

Irán neuviedol žiadny počet obetí demonštrantov, ale námestník ministra zahraničných vecí Ali Bagheri Kani povedal, že pri nepokojoch zomrelo asi 50 policajtov a stovky utrpeli zranenia - čo je prvý oficiálny údaj o úmrtiach medzi bezpečnostnými silami.

Nepovedal, či toto číslo zahŕňa aj úmrtia iných bezpečnostných síl, ako sú Revolučné gardy.
 

Viac o téme: ObeteProtestyVyšetrovanieIránOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu