Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Kambodži sa očakáva rokovanie ministrov obrany USA a Číny

Joe Biden a Kambodžský premiér Hun Sen Zobraziť galériu (2)
Joe Biden a Kambodžský premiér Hun Sen (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

PEKING - Ministri obrany Spojených štátov a Číny sa v Kambodži zúčastnia na rozšírenom stretnutí o bezpečnostných otázkach Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Vznikne tým priestor aj na ich osobné rokovanie, informuje agentúra AP.

 Ministri Lloyd Austin a Wej Feng-che zatiaľ nemajú formálne naplánované žiadne bilaterálne rokovanie, hovorca čínskeho ministerstva obrany však vo vyhlásení vydanom v nedeľu ponechal túto možnosť otvorenú. "Čína má pozitívny a otvorený postoj k výmenám názorov s USA počas stretnutia ASEAN-Plus a príslušné rezorty oboch krajín v tomto smere udržiavajú komunikáciu a koordináciu,“ povedal. Spojené štáty a Čína sú hlavnými rivalmi o vplyv v regióne.

V Kambodži sa očakáva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Li Bingyu/Xinhua via AP)

USA ako dominantná vojenská veľmoc v rámci ASEAN podporuje v viacero svojich spojencov, postavenie Číny sa však zosilňuje. Ich vzťahy komplikuje najmä postavenie Taiwanu, ktorý Peking považuje za svoje územie a hrozí mu útokom. Problematické sú aj nároky Číny na Juhočínske more, ktoré sa snaží presadiť výstavbou umelých ostrovov. Obe krajiny sú v spore aj v otázke Ruska, ktoré Čína odmietla odsúdiť alebo sankcionovať za inváziu na Ukrajinu.

Viac o téme: Ministri obranyRokovanie USAČínaKambodža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu