Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Le Pen: Plynové komory sú iba detailom vojnovej histórie

Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen

PARÍŽ - Francúzsky krajne pravicový politik Jean-Marie Le Pen v piatok vyvolal pobúrenie zopakovaním svojho dávnejšieho vyhlásenia, že nacistické plynové komory boli iba "detailom" druhej svetovej vojny.

Výrok, ktorý je súčasťou rozhovoru pre magazín Bretons, protirasistické a židovské organizácie označili za pokus o zviditeľnenie. Lídrovi nacionalistickej strany Národný front pohrozili právnymi krokmi.

"Povedal som, že plynové komory boli detailom histórie druhej svetovej vojny, čo sa mi zdá byť očividné," uviedol 79-ročný Le Pen, ktorému za pôvodný výrok z roku 1987 udelili pokutu 1,2 milióna frankov (približne 6 mil. Sk). Na poznámku redaktora Bretons, že "ľudí do táborov deportovali, aby ich proste zabili", odpovedal: "Ale to je to, čo si myslíte. Necítim sa byť povinný zastávať tento názor. Konštatujem, že v Osvienčime bola továreň IG Farben, kde pracovalo 80 000 robotníkov. Pokiaľ viem, rozhodne neboli splynovaní ani spálení."

Francúzska rada židovských inštitúcií (CRIF) obvinila Le Pena z "pokračovania v ceste popierania... aby na seba upútal pozornosť". Organizácia SOS Racisme označila jeho slová za "úbohý pokus udržať sa v médiách", zatiaľ čo Francúzsky zväz židovských študentov (UEJF) oznámil, že proti Le Penovi podnikne právne kroky. Medzinárodná liga proti rasizmu a antisemitizmu (LICRA) uviedla, že plánuje podať žalobu. Francúzske Hnutie mladých socialistov (MJS) vyjadrilo nádej, že "súdy nenechajú takéto výroky nepotrestané".

Le Pena v minulosti viackrát odsúdili za poburujúce vyhlásenia týkajúce sa rasy a vojnovej histórie. Vo februári mu udelili podmienečný trojmesačný trest za tvrdenie, že nacistická okupácia Francúzska "nebola obzvlásť nehumánna".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu