Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Putin udelil titul okupovanému Melitopolu a Mariupolu: Vyhlásil ich za mestá vojenskej slávy

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Gavriil Grigorov)

MOSKVA - Šéf Kremľa Vladimir Putin udelil čestný titul dvom okupovaným ukrajinským mestám - Melitopolu a Mariupolu. Vo svojich dekrétoch ich vyhlásil za "mestá vojenskej slávy". Informovala o tom v utorok spravodajská stanica BBC s tým, že ide o štatút pripomínajúci titul "hrdinských miest" z čias Sovietskeho zväzu.

Takýmto označením sa za sovietskych čias honorovali mestá, ktoré zohrali významnú úlohu v boji proti nacistickému Nemecku. Tento štatút im okrem prestíže poskytoval aj určité privilégia, ako napríklad prísun spotrebného tovaru, ktorého bolo inde nedostatok.

Putinove novovydané dekréty oceňujú "odvahu, nezlomnosť a kolektívne hrdinstvo", aké prejavili ruskí obrancovia miest Melitopol a Mariupol "v boji za slobodu a nezávislosť svojej (svojej) vlasti". BBC pripomína, že v dekrétoch sa nikde nespomína pokračujúca vojna na Ukrajine, ktorú Rusko dodnes oficiálne nazýva len "špeciálnou vojenskou operáciou".

Mestá vojenskej slávy

Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti uvádza, že štatút "mesta vojenskej slávy", ktorý sa udeľuje od roku 2006, má v súčasnosti už 45 ruských miest. Putin udelil dvom ďalším okupovaným mestám na Ukrajine, a síce Luhansku a Horlivke, štatút "mesta statočnej práce", ktorým ocenil úsilie tamojších priemyselných podnikov počas druhej svetovej vojny. Takéto označenie priznal Putin aj ďalším siedmim ruským mestám, uvádza BBC.

Anexia týchto území

Mesto Mariupol leží v Doneckej a Melitopol v Záporožskej oblasti na Ukrajine. Rusko obe tieto oblasti 30. septembra v rozpore s medzinárodným právom anektovalo spolu s Chersonskou a Luhanskou oblasťou. Stalo sa tak po narýchlo zorganizovaných pseudoreferendách, ktoré - rovnako ako aj anexiu zmienených území - odsúdili Kyjev aj Západ. BBC pripomína, že Rusko pri dobývaní Mariupola toto juhoukrajinské mesto z veľkej časti zničilo, pričom pozabíjalo tisíce ľudí.

Viac o téme: TitulRuskoUkrajinaOkupované mestá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu