Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Návrat terorizmu! VIDEO útoku v Istanbule: Posledné chvíle pred katastrofou, známa je už aj tvár útočníčky

Teroristický útok v centre Istanbulu Zobraziť galériu (2)
Teroristický útok v centre Istanbulu (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco/Emrah Gurel/Can Ozer)

ISTANBUL - Turecká polícia zadržala v súvislosti s explóziou v centre Istanbulu osobu podozrivú z nastraženia bomby. Okrem toho plánuje vypočuť ďalších 21 ľudí. Povedal to turecký minister vnútra Süleyman Soylu. Výbuch na rušnej ulici pre peších v centre Istanbulu zabil šesť ľudí a vyše 80 ďalších zranil. Soylu z atentátu obvinil Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Turecký viceprezident Fuat Oktay sa podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu vyjadril, že incident v centre Istanbulu bol vyhodnotený ako teroristický útok. "Tento útok považujeme za nehumánny a drastický čin. Nešlo o žiadnu nehodu. Ako dôkaz tohto tvrdenia sa javí žena, ktorá mala bombu odpáliť," vyjadril sa v nedeľu pred novinármi. 

Tureckí predstavitelia sa domnievajú, že za bombový útok sú s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovední kurdskí separatisti zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) a Strany demokratickej únie (PYD). "Podľa našich predbežných zistení vedú všetky cesty k teroristickej organizácii PKK/PYD," povedal minister vnútra Suleyman Soylu z miesta nedeľňajšieho útoku na Istiklal Avenue v Istanbule. Ako uvádza CNN, Soylu neposkytol podrobnosti, ako vyšetrovatelia dospeli k tomuto záveru. "Podarilo sa nám už zadržať osobu, ktorá na mieste činu nechala bombu. Okrem nej vypočujeme v súvislosti s týmto útokom ďalších 21 osôb," dodal. 

Galéria: Výbuch bomby v Istanbule

Usvedčujúci záber 

K incidentu sa vyjadril aj turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdağ, ktorý opísal situáciu zaznamenanú na priemyselnej kamere. Na záberoch vidieť jasnú podobizeň ženy, ktorá sedí na lavičke na Istiklal Avenue viac ako 40 minút. Pár chvíľ pred výbuchom vstane a odíde, no nechá tam tašku bielej farby, zrejme igelitku.

Bozdağ sa pre súkromný spravodajský portál A Haber vyjadril, že toto by mal byť dôkaz, ktorý usvedčuje ženu zo spáchania teroristického činu. "Naskytujú sa tu dve možnosti. Bomba v taške mohla mať v sebe skrytý časovač, alebo ju odpálil niekto na diaľku," povedal. Útok mal byť spáchaný na námestí Beyoğlu v európskej časti Istanbulu.

Obeťou aj zamestnanec ministerstva  

Medzi obeťami je aj Yusuf Meydan, člen tureckého ministerstva pre rodinu a sociálne služby, a jeho dcéra Ecrin. V dnešných hodinách (deň po výbuchu) bolo z nemocnice prepustených 50 z 81 zranených.

Svedok Tariq Keblaoui povedal, že na Istiklal Avenue bol práve na nákupoch, keď asi desať metrov pred ním vybuchla bomba. "Nastala panika, ľudia sa okamžite rozutekali. Všade boli trosky a prach. Na zemi som videl niekoľko zranených aj bezvládnych tiel. V jednom z obchodov ležal muž, ktorý mal ťažké rany na nohách a krvácal z uší," vyjadril sa libanonský novinár Keblaoui, ktorý bol v Istanbule na dovolenke.

Reakcie svetových politikov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vyjadril, že tento deň, je pre francúzsky národ veľmi špecifický. "Zatiaľ čo sme spomínali na obete po útoku z 13. novembra 2015, turecký ľud zasiahla v srdci Istanbulu podobná tragédia. Všetkým Turkom vyjadrujeme úprimnú sústrasť. V boji proti terorizmu stojíme na vašej strane," napísal Macron na Twitteri.

Predseda Európskej rady Charles Michel bol zhrozený z tohto aktu terorizmu. "Z Istanbulu prichádzajú strašné správy. Všetky naše myšlienky smerujú k pozostalým a všetkým Turkom." 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril tureckému ľudu na Twitteri tú najhlbšiu sústrasť a dodal, že NATO zaujalo voči Turecku solidárny postoj. "Spojené štáty ostro odsudzujú akt násilia, ku ktorému došlo dnes (v nedeľa 13. novembra) v Istanbule," uviedla tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. 

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny, vyjadril na Twitteri hlboký smútok nad správou o výbuchu. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým rodinám, ktoré prišli o svojich blízkych. Zraneným prajem skoré uzdravenie. Súcitime s Tureckom, vaša bolesť je aj našou." 

Viac o téme: VýbuchTerorizmusBombaTureckoIstanbulPKKPYDIstiklal Avenue
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu