Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pápež František vyjadril zármutok nad obeťami výbuchu v Istanbule

Pápež František Zobraziť galériu (2)
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

VATIKÁN - Pápež František v utorok vyjadril sústrasť rodinám a priateľom tých, ktorí zahynuli pri nedeľňajšom výbuchu v tureckom Istanbule. Dodal, že je "hlboko zarmútený" tým, čo sa stalo, uviedol Vatikán vo vyhlásení. Informovala o tom agentúra Reuters.

František ďalej povedal, že sa modlí, aby žiadny násilný čin neodradil turecký ľud od úsilia "vybudovať spoločnosť založenú na hodnotách bratstva, spravodlivosti a mieru".

Z útoku obvinili kurdských militantov

Turecko obvinilo z nedeľňajšieho útoku kurdských militantov. Pri výbuchu zahynulo šesť ľudí a viac ako 80 ďalších osôb utrpelo zranenia. Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná, v pondelok poprela akúkoľvek účasť na istanbulskom útoku. "Naši ľudia a demokratická verejnosť veľmi dobre vedia, že nemáme s týmto incidentom žiadnu spojitosť; nikdy by sme priamo necielili na civilistov a nesúhlasíme s činmi, ktoré sa zameriavajú na civilné obyvateľstvo," uviedla PKK.

Pohreb obetí nedeľného výbuchu v Istanbule
Zobraziť galériu (2)
Pohreb obetí nedeľného výbuchu v Istanbule  (Zdroj: TASR/AP Photo/Emrah Gurel)

Výbuch sa odohral v nedeľu popoludní približne o 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ) na rušnej pešej zóne na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi). Všetkých šesť obetí tvoria tureckí občania. Polícia vyšetruje prípad ako teroristický čin. PKK od roku 1984 vedie ozbrojený boj za autonómiu a posilnenie práv Kurdov v Turecku, ktorý si vyžiadal už desaťtisíce obetí.

Viac o téme: VýbuchObeteSústrasťIstanbulPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu