Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Orbán spôsobil medzinárodný škandál: Jeho šál s Veľkým Uhorskom rozpútal vášne, minister Káčer reaguje!

Orbán si po futbale na seba obliekol šál s vyobrazeným starým Maďarskom, ktorého súčasťou bolo naše územie
Orbán si po futbale na seba obliekol šál s vyobrazeným starým Maďarskom, ktorého súčasťou bolo naše územie (Zdroj: Facebook/Orbán Viktor, TASR/Martin Baumann)

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA - Vo svetle aktuálnych dní, kedy Ukrajina bojuje o svoje vlastné územie pod nátlakom ruských okupantov každý veľmi citlivo vníma akékoľvek narážky na historické udalosti v prípade území či ich obsadzovania. Tohto si musí byť dobre vedomý aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorému to napriek všetkému nezabránilo si po futbalovom zápase navliecť na seba kontroverzný šál s vyšitým starým Uhorskom, ktorého súčasťou boli okolité krajiny vrátane tej našej. Orbán týmto zrejme spôsobil medzinárodný škandál a reaguje aj náš minister diplomacie.

VIDEO Orbán šokoval verejnosť najnovším videom s kontroverzným šálom:

Orbán spôsobil škandál zverejnením videa, na ktorom má na sebe futbalový šál s vyobrazeným starým Maďarskom (Zdroj: Facebook/Orbán Viktor)

Orbán zavesil na sociálnu sieť video, v ktorom sa po zápase stretáva s hráčmi, pričom má na sebe oblečený šál s mapou Veľkého Uhorska. V ňom boli kedysi okrem slovenského územia aj územia terajšieho Rakúska, Chorvátska, Rumunska a západnej Ukrajiny. Orbán sa okrem iného od začiatku plnej okupácie Ukrajiny vo februári netají ani tým, že je proti protiruským sankciám a je tak akousi čiernou ovcou v rámci postoja krajín EÚ k tomuto konfliktu.

Škandál zahraničných rozmerov

O tom, že ide o medzinárodny škandál už hovorí aj renomovaný nemecký časopis Der Spiegel. Ten Orbanovo video označil za provokačné. Nejde pritom o prvý takýto prešľap. Ďalšieho sa dopustil ešte pred voľbami v roku 2020, keď zverejnil fotku upravených hraníc Maďarska, ktoré sa dali historicky charakterizovať ako niekdajšie Maďarské kráľovstvo pred prvou svetovou vojnou. V tomto kontexte vtedy prijal "veľa šťastia" študentom, ktorí sa pripravovali na záverečné skúšky.

 

56. Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, May 5, 2020

Rumunský rezort diplomacie v pondelok vydal vyhlásenie, v ktorom označil Orbánov prejav za neprijateľný, uviedlo internerové vydanie denníka Népszava. Podľa Bukurešti je revizionistický prejav Orbána neprijateľný a v priamom rozpore so súčasnou realitou skutočnosť. Protestovala aj Ukrajinská strana, ktorej prekáža konkrétny symbol, ukrajujúci si aj zo západného územia Ukrajiny.

Nebezpečné sentimenty tu už boli v roku 1939, reaguje Káčer

Ani nášmu ministrovi zahraničných vecí Rastislavovi Káčerovi neušlo video, na ktorom je Orbán s kontroverzným šálom. Ihneď zareagoval, že ide o mimoriadne nebezpečné sentimenty, hlavne v tejto dobe, keď napríklad naši východní susedia bojujú o každý meter svojho územia pred ruskými okupantami. "S čím mám problém a nehanbím sa ho pomenovať, je spôsob správania vlády nášho suseda. Pritom sme veľmi zdržanliví, keď kritizujú iní Budapešť za mnohé veci, ktoré bolia aj nás a dvíhajú nám krvný tlak… a sme veľmi toleratní k divotvorným aktivitám, ktoré nemajú obdobu v krajinách EÚ," priznal Káčer.

"To, čo ale nemá miesto v našich vzťahoch je iredenta a revizionizmus. Kam takéto sentimenty a plány vedú sme videli v roku 1939 a vidíme dnes v priamom prenose na Ukrajine v podaní ruskej agresie," pripomína vážne udalosti aktuálnych dní Káčer.

 

Za ostatné mesiace a hlavne odkedy som minister zahraničných vecí, som sa stal veľmi “populárny” v maďarských médiách....

Posted by Rastislav Kacer on Monday, November 21, 2022

Nemiešajme politiku do futbalu, reaguje Orbán

Kritika na kontroverzný šál sa očividne dostala už aj k prvému mužovi maďarskej vlády, ktorý na sociálnej sieti vyzval verejnosť, aby sa "futbal nemiešal s politikou". 

 

A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, November 22, 2022
Viac o téme: ŠkandálZápasŠálViktor OrbánRastislav KáčerStaré Maďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu