Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Nový podvariant omikronu sa šíri do strednej Európy: Môže PEKELNÝ PES vyvolať ďalšiu vlnu epidémie?

Český epidemiológ Roman Prymula Zobraziť galériu (3)
Český epidemiológ Roman Prymula (Zdroj: Youtube/CNN Prima News)

BERLÍN/PRAHA/PARÍŽ – Český epidemiológ informoval, že v súčasnej dobe je situácia okolo covidu pod kontrolou. To sa však môže zmeniť s príchodom zimy. Toto svoje tvrdenie opiera o nový podvariant omikronu, ktorý sa objavil v Nemecku. Tzv. "Hollenhund" je ešte viac odolný voči imunitnému systému.

Mnoho ľudí už zanevrelo na obavy pred rôznymi ďalšími podvariantmi koronavírusu. Vedecká obec však naďalej pozoruje vývoj samotného koronavírusu. Nemecký Merkur uvádza, že v súčasnej dobe sa v krajine objavuje nový podvariant omikronu BQ.1.1., tiež známy ako "Hollenhund" alebo "Kerberos" (bájny trojhalvý pes, ktorý stráži vchod do podsvetia).

Aj keď názov "pekelný pes" znie viac ako desivo, variant BQ.1.1 sa spočiatku javil podobne, ako ostatné podvarianty omikronu. Pochádza z omikronu varianty BA.5. V Nemecku infikuje v súčasnosti najviac ľudí. Nové podvarianty sa vytvárajú veľmi rýchlo. BQ.1. sa už stihol rozšíriť po Európe. Zatiaľ sa však nevie, v koľkých krajinách starého kontinentu sa už vyskytuje. Podľa britských lekárov sa tento variant šíri o 29 percent rýchlejšie ako pôvodný kmeň omikronu. 

VIDEO Nový podvariant omikronu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zdá sa, že nový subvariant BQ.1.1 je viac odolnejší voči imunitnému systému. Európska agentúra pre kontrolu a prevenciu chorôb ECDC nedávno varovala, že počet prípadov koronavírusu sa pravdepodobne opäť zvýši. Ťažko odhadnúť, či bude "pekelný pes" zodpovedný aj za ťažší priebeh choroby. Nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by malo ísť o závažnejší priebeh ochorenia v porovnaní s variantmi BA.4 a BA.5.

Nové príznaky 

Vo Francúzsku má subvariant BQ.1.1 rekordné čísla. Medzi nakazenými sa zvyknú objavovať aj nové príznaky. Podľa L'Indépendant by nový podvariant omikronu mohol spôsobiť srdcové arytmie a silné bolesti hlavy, preto vyzýva ľudí, aby dôkladne sledovali, či nemajú niektorí z nasledujúcich príznakov: 

  • nevoľnosť
  • silná bolesť hlavy
  • bolesť hrdla
  • kašeľ
  • bolesti celého tela
  • upchatý nos, kýchanie
  • hnačka

 

Podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) sú najčastejšími príznakmi omikrónovej infekcie v začiatkoch kašeľ (42 percent), horúčka (26 percent), nádcha (31 percent) a strata čuchu. alebo chuti (19 percent). Medzi ďalšie príznaky uvádza inštitút stratu hmotnosti, bolesť brucha, zápal spojiviek (konjunktivitída), vyrážky, opuch lymfatických uzlín, apatiu a ospalosť.

VIDEO Nový podvariant omikronu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Situácia v ČR 

Podľa českého epidemiológa Romana Prymulu sa nové varianty koronavírusu nachádzajú už neďaleko čekých hraníc. "Situácia v Česku je zaujímavá. Nie všetky krajiny si prešli pokojným obdobím ako my. Čísla sú extrémne nízke, na rozdiel od Nemecka, Talianska či Francúzska," uviedol Prymula pre CNN Prima News s tým, že rozdiel je v šírení iného variantu v ČR ako v spomínaných krajinách. 

"U nás (v ČR) sú dominantné najmä varianty BA.4 a BA.5. V Nemecku však riešia nové varianty BQ.1, BQ.1.1 a BF," dodal. Osobne si nemyslí, že by mal byť odlišný od iných podvariantov omikronu. Napriek tomu však radí, aby ľudia pred zimou absolvovali ďalšie očkovanie proti koronavírusu. 
 

Viac o téme: ČREurópaKoronavírusOmikronPodvariantPekelný pesBQ.1.1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu