Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nakazili ste sa už KORONAVÍRUSOM? Nemáte vyhraté, toto vás môže čakať podľa expertov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOUSTON - Po prepuknutí pandémie koronavírusu sa všeobecne verilo, že ak ste úspešne prekonali infekciu, budete chránení pred jej ďalším útokom. Očkovanie ukázalo, že stopercentná ochrana neexistuje a pri vrchole pandémie nás ochránilo najmä striktné dodržiavanie opatrení. Koronavírus sa však nevytratil. Odborník na vírusy poukázal, že ľudstvo ešte celkom nevyhralo.

Ak ste už prekonali pôvodný variant omikronu BA.1, vôbec vám to nemusí zaručovať, že sa opäť nenakazíte. "Ľuďom infikovaným v decembri alebo januári, teda počas prvej vlny omikronu, môže hroziť riziko opätovnej infekcie," uvádza Alexander Bolze, riaditeľ vedeckej spoločnosti Helix, ktorá sleduje výskyt a vývoj variantov koronavírusu. 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tiež varovala pred touto možnosťou, keď 1. júna informovala, že doterajšie výsledky naznačujú, že po prekonaní omikronu BA.1 je telo človeka chránené pred inými jeho variantmi len čiastočne. Patológ z Houston Methodist v Texase Wesley Long pre NBC 5 Chicago uviedol, že táto situácia nastala v dôsledku dvoch podvariantov (BA.4 a BA.5), ktoré obsahujú genetickú mutáciu, vďaka ktorej dokážu uniknúť pred imunitným systémom v organizme. Je to prelomové, pretože pôvodný variant omikronu ňou nedisponoval. 

Nakazili ste sa už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Problémy aj pre zaočkovaných 

Zdá sa, že vďaka tejto genetickej mutácii môžu podvarianty uniknúť aj pred samotným očkovaním. Štúdia zverejnená na serveri bioRxiv 26. mája toto hodnotenie potvrdila. Výskumníci zistili, že zatiaľ čo BA.2.12.1 je len mierne odolnejší voči očkovacím protilátkam, rýchlo sa šíriace kmene BA.4 a BA.5 sú voči nim odolnejšie až 4,2-krát. Podľa epidemiologičky Katelyn Jetelinaovej z Texasu to znamená, že tieto dva podvarianty pravdepodobne spôsobia viac problémov než ktorýkoľvek iný variant omikronu, a to dokonca aj plne zaočkovaným osobám. 
 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19ReinfekciaOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu