Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Severná Kórea odpálila ďalšie tri balistické strely, v Japonsku bol letecký poplach

Ľudia sledujú odpálenie severokórejských rakiet Zobraziť galériu (3)
Ľudia sledujú odpálenie severokórejských rakiet (Zdroj: TASR/AP)

SOUL - Severná Kórea v noci na štvrtok odpálila ďalšie minimálne tri balistické strely. Jedna z nich - zrejme medzikontinentálna raketa - vyvolala letecký poplach na severe Japonska, kde úrady vyzvali obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do krytov.

Vláda v Tokiu pôvodne informovala o tom, že raketa preletela ponad japonské územie, čo však po podrobnejšom preskúmaní dementovala, informujú agentúry AFP a AP. Podľa zboru náčelníkov štábov juhokórejskej armády bola prvá strela zrejme medzikontinentálna balistická raketa, ktorú Pchjongjang vypálil smerom nad Japonské more nachádzajúce sa pri východnom pobreží Kórejského polostrova. Zhruba o hodinu neskôr nasledovali ešte dve strely krátkeho doletu. 

Prvá strela vyvolala poplach

Prvá zo striel vyvolala poplach v severojaponských prefektúrach Mijagi, Jamagata and Niigata, kde úrad vyzvali obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do budov s pevnou konštrukciou alebo do podzemia. K žiadnym zraneniam ani škodám nedošlo, v niektorých oblastiach však došlo k pozastaveniu prevádzky rýchlovlakov. 

Podľa japonskej vlády mala severokórejská strela potenciál preletieť ponad územie Japonska, ale zo zatiaľ neznámych príčin zmizla ešte nad Japonským morom. Vláda v Tokiu označila počínanie Severnej Kórey za nehorázne a neakceptovateľné. Jedna z rakiet, ktorú KĽDR vystrelila vo štvrtok, vyvolala poplach aj na ostrove Ullung-do pri východnom pobreží Južnej Kórey. 

Ľudia sledujú archívne zábery vypálenia rakety
Zobraziť galériu (3)
Ľudia sledujú archívne zábery vypálenia rakety  (Zdroj: TASR/AP)

Severná Kórea skúšobne odpálila 23 rakiet počas jedného dňa

Rovnaký poplach tam zaznamenali aj v stredu, keď Severná Kórea skúšobne odpálila minimálne 23 rakiet, čo je podľa agentúry AP vôbec najvyšší počet, ktoré kedy Pchjongjang vystrelil počas jediného dňa. Okrem toho odpálil nad more aj zhruba 300 delostreleckých granátov. Štvrtkové odpálenie severokórejských rakiet je už tretím v priebehu necelého týždňa. Podľa pozorovateľov to zrejme súvisí s dosiaľ najväčšími spoločnými cvičeniami armád Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré sa začali v pondelok.

Let medzikontinentálnej balistickej rakety sa nevydaril

Severná Kórea v noci na štvrtok odpálila na Japonské more medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM), ktorej let sa však zrejme nevydaril. Okrem toho vystrelila ešte dve balistické strely krátkeho doletu, informovala juhokórejská armáda. "Predpokladá sa, že štart severokórejskej ICBM sa skončil nezdarom," uvádza sa vo vyhlásení juhokórejskej armády. 

Podľa nej bola odpálená z oblasti Pchjongjangu smerom nad Japonské more, nachádzajúce sa pri východnom pobreží Kórejského polostrova, a preletela zhruba 760 kilometrov. K zlyhaniu zrejme došlo v momente oddeľovania druhého stupňa rakety. Zhruba o hodinu neskôr boli zo Severnej Kórey odpálené ešte dve strely krátkeho doletu, ktoré preleteli približne 330 kilometrov.

Južná Kórea rakety
Zobraziť galériu (3)
Južná Kórea rakety  (Zdroj: SITA/AP)

Spojené štáty test ostro odsúdili

Spojené štáty test severokórejskej ICMB ostro odsúdili s tým, že predstavuje jasné porušenie príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Vyzvali preto všetky krajiny sveta, aby dôsledne uplatňovali všetky sankcie BR OSN, ktoré majú zamedziť tomu, aby KĽDR získavala technológie a materiály potrebné na vývoj a testovanie takýchto rakiet. 

So zlyhaním severokórejskej ICBM zrejme súvisia aj informácie z Japonska. Vláda v Tokiu pôvodne informovala o tom, že raketa preletela ponad japonské územie, čo však po podrobnejšom preskúmaní dementovala. Japonská vláda náslene spresnila, že severokórejská strela mala reálny potenciál preletieť ponad územie Japonska, ale z neznámych príčin "zmizla" ešte počas letu nad Japonským morom.

Najväčšie cvičenia Južnej Kórey

Štvrtkové odpálenie severokórejských rakiet je už tretím v priebehu necelého týždňa. Podľa pozorovateľov táto mimoriadna intenzita raketových testov zrejme súvisí s dosiaľ najväčšími spoločnými cvičeniami armád Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré sa začali v pondelok.

Južná Kórea predĺži vojenské letecké cvičenie

Južná Kórea predĺži vojenské letecké cvičenie Vigilant Storm, na ktorom sa zúčastňujú aj Spojené štáty. Dôvodom sú "najnovšie provokácie" Severnej Kórey, ktorá vykonala sériu raketových testov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Spoločné vzdušné sily súhlasili s predĺžením cvičenia Vigilant Storm, ktoré sa začalo 31. októbra, s ohľadom na najnovšie severokórejské provokácie," uviedlo  vo vyhlásení juhokórejské vojenské letectvo.Vigilant Storm sú doposiaľ najväčšími spoločnými vzdušnými vojenskými manévrami Južnej Kórey a Spojených štátov. Pôvodne sa mali skončiť v piatok, no ich predlženie má demonštrovať "spoločný neotrasiteľný bezpečností postoj" vo svetle severokórejskej agresie. 

Pchjongjang označil vojenské cvičenie za agresívne a provokatívne 

V rámci manévrov približne 240 vojenských lietadiel - predovšetkým rôzne typy stíhačiek F-35 - uskutoční asi 1600 vzletov. V rámci každoročného cvičenia ide o dosiaľ najvyšší počet cvičných vojenských úloh. Pchjongjang označil Vigilant Storm za "agresívne a provokatívne vojenské cvičenie". Juhokórejská a americká armáda usporadúvajú spoločné manévre už celé roky a vždy rozhnevajú Severnú Kóreu, ktorá ich vníma ako prípravu na vojnu, píše AFP. 

Južná Kórea cvičenie predlžuje kvôli strelám

Južná Kórea oznámila predĺženie spoločného vojenského cvičenia niekoľko hodín po tom, čo Severná Kórea vypálila najmenej tri rakety. Podľa Južnej Kórey však KĽDR počas štvrtkovej raketovej salvy zlyhal štart medzikontinentálnej balistickej rakety (ICBM). Severná Kórea za uplynulých 24 hodín vypálila viac striel ako za celý rok 2017. Podľa pozorovateľov to zrejme súvisí práve s doteraz najväčšími spoločnými cvičeniami armád Južnej Kórey a USA.

Viac o téme: OdpálenieStrelyJaponskoKĽDRVigilant Storm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu