Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česko zruší svoju ambasádu v Kábule: Zlepšenie situácie neočakáva

Minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský
Minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

PRAHA - Česko od nového roka zruší svoj zastupiteľský úrad v hlavnom meste Afganistanu. Vládu o tom v stredu informoval český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Potvrdila to Mariana Wernerová z českého rezortu zahraničných vecí, informuje spravodajkyňa v Prahe.

"K zrušeniu nášho zastupiteľského úradu v Kábule pristúpila česká diplomacia po tom, čo bol úrad už viac ako rok dočasne uzatvorený po zložitej evakuácii vlani v septembri," vysvetlila Wernerová. V Afganistane podľa ministerstva prevláda zhoršená bezpečnostná situácia, ktorá neumožňuje, aby sa činnosť veľvyslanectva obnovila.

Česko bude naďalej pokračovať v humanitárnej pomoci 

"Činnosť úradu preberá zastupiteľský úrad v Pakistane a Česko bude naďalej pokračovať v humanitárnej pomoci v spolupráci s českými mimovládnymi organizáciami, ktoré pomáhajú priamo v Afganistane," spresnila za rezort Wernerová.

Fundamentalistické hnutie Taliban prevzalo v Afganistane moc po rýchlej ofenzíve v polovici augusta 2021. Z dôvodu neudržateľnej bezpečnostnej situácie bolo 15. augusta toho roku české veľvyslanectvo v Kábule dočasne uzavreté a jeho personál evakuovaný.

Viac o téme: ČeskoZrušenieAmbasádaVeľvyslanectvoKábul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu