Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tragická tlačenica v Soule má 156 obetí: Polícia musí vysvetliť pochybenia

Záchranné zložky na oslavách v Soule Zobraziť galériu (2)
Záchranné zložky na oslavách v Soule (Zdroj: SITA - Lee Ji-eun/AP)

SOUL - Polícia musí vysvetliť pochybenia počas reakcie na hlásenia o nebezpečenstve pred vznikom smrtiacej tlačenice na oslavách Halloweenu v centre Soulu. Vyhlásil to v stredu juhokórejský premiér Han Duk-su. Informuje o tom správa agentúry AFP.

V tlačenici v dave vo štvrti Itchewon v centre Soulu, ktorá je známa nočným životom, zahynulo v sobotu večer najmenej 156 ľudí. Šéf juhokórejskej polície Jun Hi-gun v utorok uviedol, že ešte pred vznikom tlačenice polícia dostala niekoľko hlásení o hroziacom nebezpečenstve. "Občan zavolá na tiesňovú linku vtedy, keď je to nevyhnutné a potrebuje pomoc alebo zásah polície. Vláda bude hnať na zodpovednosť tých, ktorí sú za to zodpovední ihneď, ako sa skončí vyšetrovanie," uviedol premiér.

Záchranári ošetrujú na ulici ľudí po tlačenici
Zobraziť galériu (2)
Záchranári ošetrujú na ulici ľudí po tlačenici  (Zdroj: SITA - Lee Ji-eun/AP)

Podujatie nebolo považované za "oficálne"

Podľa miestnych predstaviteľov dostal hasičský zbor prvé hlásenie o tlačenici v Itchewone v sobotu o 22.15 h miestneho času. Z prepisov však vyplýva, že na tiesňovú linku polície niekto volal a žiadal o pomoc už o 18.34 h. Odhaduje sa, že v dave sa v sobotu počas prvej halloweenskej oslavy od začiatku pandémie koronavírusu zhromaždilo až 100.000 ľudí. Polícia ani miestne úrady dav aktívne neorganizovali, pretože podujatie nemalo jasne určeného organizátora a preto nebolo považované za "oficiálne".

V rámci vyšetrovania presnej príčiny nešťastia juhokórejská Národná policajná agentúra v stredu vykonala raziu v niekoľkých policajných staniciach vrátane obvodu, v ktorom prišlo k smrteľnej tlačenici. "Špeciálny vyšetrovací tím vykonáva razie v ôsmich agentúrach vrátane Policajnej agentúry v Soule a policajnej stanice v (mestskej časti) Jongsan," uviedol hovorca Národnej policajnej agentúry. Juhokórejská vláda v stredu uviedla, že bude tiež prepracovaná služba policajnej tiesňovej linky.

Viac o téme: HalloweenTlačenicaPochybeniaSoulHlásenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu