Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci zdvíhajú varovný prst: Nový variant koronavírusu ako veľký strašiak, je nákazlivejší a imúnny voči liekom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR – Zdá sa, že tento rok nás covid ešte poriadne potrápi. Zo zahraničia prichádzajú správy o novom subvariante, ktorý sa zdá byť agresívnejší, ako mnohí vedci predpokladali. Tentokrát ide o subvariant omicronu, nákazlivejší a imúnny voči doteraz používaným liekom.

archívne video

Visolajský o aktuálnom stave zdravotníctva: Situácia je tak vážna, že by ju mala riešiť vláda (Zdroj: Topky/Maarty)

Najnovší variant, ktorý dostal názov XBB bol identifikovaný začiatkom minulého týždňa v Singapure. Za jeden jediný deň sa tam infekcie strojnásobili, zo 4700 na 11700 prípadov. Stopy nového vírusu už objavili dokonca aj v Hong Kongu. Doposiaľ vieme, že XBB je variant Omicronu, je údajne nákazlivejší ako predchádzajúce varianty a dokonca je imúnny voči monoklonálnym terapiám, čo znamená, že celá kategória liekov, ktorú lekári doteraz používali na liečbu covidu sa zdá byť neúčinnou, informovalo Leggo.

"Je to pravdepodobne najimunnejší variant a predstavuje problémy pre súčasnú liečbu monoklonálnymi protilátkami a stratégiu prevencie," povedal Amesh Adalja, odborník na verejné zdravie z Johns Hopkins Center for Health Security.

Zatiaľ čo variant XBB prevláda najmä v Ázii, jeho blízky príbuzný s názvom BQ.1.1 sa rýchlo šíri v Európe a v niektorých štátoch USA.

Dobrou správou ale zostáva, že zatiaľ čo vedci varujú, že pôvodné vakcíny sú pri tomto variante neúčinné, nové takzvané bivalentné vakcíny, ktoré sú zamerané na subvariant Omicron predstavujú sľubnú ochranu aj proti XBB variantu.

Samotný variant XBB má vraj najmenej sedem nových mutácií, no zdá sa, že očákavať môžeme aj ďalšie. Podľa odborníkov teda stále zostáva jediným a účinným riešením každoročná posilňovacia dávka vakcíny upravená na aktuálne mutácie covidu.

Viac o téme: VakcínyKorona vírusCovidOmicron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu