Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bolsonaro vystúpil prvýkrát od volieb na verejnosti: Svoju porážku nepriznal

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro (Zdroj: TASR/AP Photo/Eraldo Peres)

RIO DE JANEIRO - Brazílsky pravicový prezident Jair Bolsonaro v utorok vystúpil na verejnosti prvýkrát od tesnej porážky v nedeľných prezidentských voľbách. V krátkom príhovore vôbec nezmienil volebné výsledky ani nepriznal porážku, avšak prisľúbil, že bude dodržiavať ústavu krajiny.

Šéf prezidentskej kancelárie Ciro Nogueira následne povedal novinárom, že ho Bolsonaro "poveril" začatím procesu "odovzdania moci" víťazovi volieb. "Hoci ma stále označovali za nedemokratického, na rozdiel od tých, čo ma obviňovali, som vždy konal v rámci ústavy," povedal Bolsonaro v prejave, ktorý predniesol pred svojou oficiálnou rezidenciou v hlavnom meste Brazília.

Bolsonaro naznačoval, že by nemusel uznať výsledky volieb

Ľavičiar Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý zastával prezidentský post už aj v rokoch 2003–10, zvíťazil nedeľnom v druhom kole prezidentských volieb v Brazílii so ziskom 50,9 percenta hlasov. Bolsonara podľa oficiálnych výsledkov podporilo 49,1 percenta voličov. Pred voľbami vyvolali obavy Bolsonarove vyhlásenia, v ktorých naznačoval, že by v prípade svojej prehry nemusel uznať volebné výsledky. Krátko pred druhým kolom však prisľúbil, že bude rozhodnutie voličov rešpektovať.

Po zverejnení víťaza sa strhli protesty

Bolsonarovi stúpenci po zverejnení výsledkov zablokovali kamiónmi cesty vo viacerých brazílskych štátoch a protestovali proti víťazstvu Lulu da Silvu. Vo svojom utorkovom prejave Bolsonaro protesty podporil, avšak zdôraznil, že musia mať pokojný a nenásilný priebeh a nesmú nikomu spôsobovať žiadnu ujmu.

Viac o téme: Brazílsky prezidentRio de JaneiroJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu