Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lapid priznal volebnú porážku: Komisia potvrdila víťazstvo Netanjahua

Jair Lapid Zobraziť galériu (2)
Jair Lapid (Zdroj: SITA/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Jair Lapid vo štvrtok priznal porážku v utorkových predčasných parlamentných voľbách. Informuje agentúra AP.

Lapid vo vyhlásení svojej kancelárie zablahoželal k víťazstvu niekdajšiemu niekoľkonásobnému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Zároveň poveril kanceláriu predsedu vlády, aby pripravila všetko potrebné na odovzdanie moci. "Štát Izrael je na prvom mieste," uviedol Lapid. "Netanjahuovi želám v záujme Izraelčanov a štátu Izrael veľa úspechov," dodal.

Na čele vlády bol iba štyri mesiace

Lapid, ktorý bol na čele vlády iba štyri mesiace, urobil toto vyhlásenie po tom, čo bolo po spočítaní takmer všetkých hlasov už jasné, že Netanjahuova koalícia bude mať v parlamente väčšinu. Podľa AP bude Netanjahuova vláda najpravicovejšia v dejinách štátu Izrael. Mala by sa sformovať v nasledujúcich týždňoch.

Volebná komisia potvrdila víťazstvo Netanjahua

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci zvíťazili v utorkových predčasných parlamentných voľbách. Vyplynulo to z konečných výsledkov hlasovania zverejnených štátnou volebnou komisiou vo štvrtok. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Benjamin Netanjahu počas volieb
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu počas volieb  (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

Celkovo 32 mandátov v 120-člennom parlamente (Knesete) získala Netanjahuova strana Likud, 18 zoskupenie ultraortodoxných strán a 14 krajná pravica. Netanjahu tak bude mať v Knesete k dispozícii 64 hlasov. Centristi okolo odchádzajúceho premiéra Jaira Lapida budú mať dovedna iba 51 poslancov. Podľa AP bude Netanjahuova vláda najpravicovejšia v dejinách štátu Izrael. Mala by sa sformovať v nasledujúcich týždňoch.

Viac o téme: VoľbyPrehraIzraelBenjamin NetanjahuParlamentJair Lapid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu