Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Obrovská tragédia! Pri oslavách Halloweenu zahynulo 146 ľudí a počet stále rastie: Desivé zábery z miesta nešťastia

Tlačenica na party Zobraziť galériu (10)
Tlačenica na party

SOUL - Najmenej 146 ľudí zomrelo v tlačenici pri oslavách Halloweenu v juhokórejskom hlavnom meste Soule. Ďalších 150 ľudí bolo zranených. Uviedol to dnes šéf hasičského zboru v Soule Čche Song-pom. Veľa zranených je vo vážnom stave. Presná príčina nešťastia zatiaľ nie je známa.

Podľa hasičov sa predpokladá, že ľudia boli utlačení na smrť po tom, čo sa veľký dav okolo 22:20 miestneho času (15:30 SELČ) začal tlačiť vpred v úzkej uličke blízko hotela Hamilton, hlavného miesta večierkov v Soule. Úrady presnú príčinu incidentu vyšetrujú. Mnohí z návštevníkov mali na sebe masky a halloweenské kostýmy. Veľa obetí sú ženy vo veku okolo 20 rokov, uviedol Čche. Podľa agentúry Reuters sú medzi prevezenými do nemocníc aj cudzinci. "Ľudia boli jeden na druhom. Niektorí strácali postupne vedomie, iní už boli zjavne mŕtvi," popísal situáciu Čche.

Pri oslavách Halloweenu zahynulo vyše 100 (Zdroj: Profimedia)

Do ulíc bolo na ošetrenie zranených nasadených viac ako 800 záchranárov a policajtov z celej krajiny, vrátane všetkého dostupného personálu v Soule. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol nariadil nasadenie záchranárov špecializovaných na pomoc po katastrofách. Podľa svedkov na mieste vznikali improvizované márnice. Starosta Soulu O Se-hun prerušil svoju cestu po Európe a vracia sa do vlasti, uviedla agentúra Jonhap.

MIMORIADNE Obrovská tragédia! Pri
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA - Lee Ji-eun/AP)

Sústrasť a podporu Južnej Kórei vyjadrilo množstvo zahraničných politikov, napríklad britský premiér Rishi Sunak či francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Tragédia v Soule ma hlboko zarmútila," napísal na twitteri český minister zahraničných vecí Ján Lipavský.

Galéria: MIMORIADNE Obrovská tragédia! Pri oslavách Halloweenu zahynulo 120 ľudí: Desivé zábery z miesta nešťastia

Televízne zábery a fotografie z miesta udalosti ukazujú sanitné vozidlá zoradené v uliciach, kde je aj množstvo policajtov a záchranárov, ktorí prenášajú zranených na nosidlách. Je tiež vidieť, ako záchranári a chodci vykonávajú resuscitáciu ľudí ležiacich na zemi. Prvotné informácie hovorili o desiatkach ľudí "so zástavou srdca". Agentúra AFP upozornila, že v Južnej Kórei sa bežne o zástave srdca hovorí, kým smrť oficiálne nestanoví lekár.

MIMORIADNE Obrovská tragédia! Pri
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA - Lee Ji-eun/AP)

Podľa miestnych médií sa na oslavu Halloweenu do štvrte Itewon, ktorá je známa množstvom barov a nočných klubov, zišlo približne 100-tisíc ľudí. Miesto je obľúbené aj medzi cudzincami žijúcimi v Južnej Kórei a turistami. Bola to prvá veľká halloweenska udalosť za posledné tri roky. Uskutočnila sa potom, čo krajina zrušila obmedzenia, ktoré mali brániť šíreniu choroby covid-19.

MIMORIADNE Obrovská tragédia! Pri
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA - Lee Ji-eun/AP)
 

Viac o téme: PartyObeteHalloweenJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu