Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Švédska prokuratúra začne ďalšie vyšetrovanie únikov z plynovodov Nord Stream

Nord Stream 2
Nord Stream 2 (Zdroj: TASR/AP)

ŠTOKHOLM - Švédska prokuratúra v piatok oznámila, že uskutoční ďalšie doplňujúce vyšetrovania na mieste únikov z plynovodov Severný prúd (Nord Stream) v Baltskom mori. Švédske námorné sily a vlastník potrubí tiež začali tento týždeň vyšetrovanie. Informuje o tom agentúra AFP.

"Spolu s bezpečnostnou službou SÄPO som sa rozhodol vykonať na mieste trestného činu niekoľko doplňujúcich kontrol," uviedol vo vyhlásení prokurátor. Dodal, že švédske ozbrojené zložky sa na základe žiadosti rozhodli pomôcť s vyšetrovaním. Prokurátor však neposkytol žiadne podrobnosti o tom, čo hľadajú.

Archívne video: Výbuch potrubia Nord Stream

Výbuch potrubia Nord Stream (Zdroj: Profimedia)

Vedú vlastné vyšetrovanie

Z plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori začal 26. septembra na štyroch miestach unikať zemný plyn, čomu predchádzali dva výbuchy. Následne došlo k výraznému úniku metánu do ovzdušia. Švédska prokuratúra začiatkom októbra oznámila, že nazbierala dostatok dôkazov, ktoré potvrdzujú podozrenia zo sabotáže. Švédske vojenské námorníctvo a vlastník potrubia, spoločnosť Nord Stream AG, v priebehu tohto týždňa oznámili, že vedú vlastné vyšetrovanie v spojitosti s únikmi.

Hovorca námorníctva pre AFP potvrdil, že ozbrojené sily na miesto vyslali špecializovanú loď a poskytujú prokuratúre podporu. Upozornil však, že táto účasť nemá spojitosť s vlastným vyšetrovaním námorníctva. Nord Stream AG, ktorej väčšinovým vlastníkom je ruská spoločnosť Gazprom, vo štvrtok oznámila, že na miesto poškodenia plynovodu dorazila "loď so špeciálnym vybavením".

Viac o téme: Nord StreamŠvédska prokuratúraVyšetrovanie únikov z plynovodu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu