Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vatikán predĺžil dohodu s Pekingom, ktorá umožňuje Číne vyberať si biskupov

Pápež František na návšteve talianskeho mesta Assisi
Pápež František na návšteve talianskeho mesta Assisi (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

VATIKÁN - Vatikán v sobotu oznámil, že predĺžil utajovanú dohodu s Pekingom z roku 2018 umožňujúcu Číne vyberať si biskupov z pevninskej časti krajiny, ktorých následne schvaľuje Rím.

Dohoda bola predĺžená o ďalšie dva roky, informuje tlačová agentúra AFP. Dohodu podpísal Vatikán s Čínou v septembri 2018; prvý raz ju predĺžili v októbri 2020. "Po príslušných konzultáciách a posúdení sa Svätá stolica a Čínska ľudová republika dohodli na predĺžení platnosti Dočasnej dohody o menovaní biskupov o ďalšie dva roky," uvádza sa vo vyhlásení vatikánskej tlačovej kancelárie.

Cieľom tejto dohody je zblížiť katolíkov oficiálnej, štátom podporovanej cirkvi v Číne s ilegálnym hnutím verným Rímu a pápežovi ako najvyššiemu predstaviteľovi cirkvi. Predmetný dokument tiež stanovuje užšiu spoluprácu medzi Vatikánom a Pekingom, pričom rozhodujúce slovo pri menovaní čínskych biskupov má pápež. Odporcovia dohody, ktorí upozorňujú na obmedzovanie náboženských slobôd v Číne, poukazujú na skutočnosť, že od uzavretia dohody bolo vymenovaných len šesť nových biskupov.

Predĺženie dohody bolo ohrozené 

Podľa diplomatických zdrojov bolo predĺženie dohody ohrozené májovým zatknutím 90-ročného kardinála Josepha Čchen Ž'-ťüna z Hongkongu, ktorý je jedným z najvyššie postavených katolíckych duchovných v Ázii. Kardinál sa v septembri spolu s ďalšími piatimi stúpencami demokracie postavil pred súd za vedenie fondu na pomoc pri obhajobe ľudí zatknutých počas protivládnych protestov. Čchen Ž'-ťün bol zatknutý za "spolčenie sa so zahraničnými silami".

Viac o téme: VýberDohodaBiskupiPredĺženiePekingVatikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu