Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Demonštranti chceli pripojiť ruské veľvyslanectvo k Poľsku: Môžu byť z toho verejné toalety alebo zoo

Poľskí demonštranti pred budovou ruského veľvyslanectva vo Varšave.
Poľskí demonštranti pred budovou ruského veľvyslanectva vo Varšave. (Zdroj: Facebook/Support group for the Ukrainian people)

VARŠAVA – Pred ruským veľvyslanectvom vo Varšave sa počas víkendu zhromaždil dav a rozpútal proukrajinskú demonštráciu. Hlavnou myšlienkou bolo „referendum“, ktoré poukazovalo na nezmyselné konanie Ruska na území Ukrajiny. Protestujúci ľud vyjadril svoj nesúhlas s ruskou anexiou ukrajinských území.

Stovky ľudí sa zúčastnili v sobotu v poľskom hlavnom meste Varšava na nezvyčajnej protestnej akcii, ktorá spočívala v "referende" o anexii ruského veľvyslanectva v Poľsku. Organizátori tak narážali na nedávne anexie štyroch ukrajinských oblastí Ruskom po uskutočnení údajných referend, ktoré západné krajiny označili za sfalšované a protizákonné. TASR správu prevzala z rakúskej verejnoprávnej stanice ORF.

Symbolika

Protest zorganizovalo voľné zoskupenie občianskych a ľudskoprávnych organizácií. Ako ironicky uviedli, "anexie sú v tejto sezóne v móde". Podľa vlastných slov chcú poľskú vládu v otvorenom liste vyzvať, aby vyhostila z krajiny ruského veľvyslanca.

Poľský spravodajský portál Wiadomości uvádza, že videá z Belwederskej ulice sa objavili aj na sociálnych sieťach. Na nahrávke je vidieť dlhý rad ľudí čakajúcich na "hlasovanie". Mnohí z nich boli zahalení do modro-žltých ukrajinských vlajok. Demonštranti v nich kričia pred budovou ruského veľvylanectva: "Cherson-Ukrajina! Krym patrí Ukrajine! Doneck-Ukrajina! Donbass-Ukrajina! Luhansk-Ukrajina!" Práve tieto ukrajinské územia si ilegálne prisvojili Rusi.

Demonštranti vo Varšave zorganizovali "referendum" o anexii ruského veľvyslanectva (Zdroj: Facebook/Support group for the Ukrainian people)

Otázka položená v referende znela: "Ste za anexiu budovy a areálu Veľvyslanectva Ruskej federácie vo Varšave na Belwederskej ulici 49 a ich pričlenenie k Poľsku?" Na výber boli tri možnosti, všetky zneli "Áno". Organizátori tiež navrhli, že budova ruskej ambasády by sa po "anexii" mohla stať napríklad ubytovacím zariadením pre utečencov, kultúrnym centrom, zoo či verejnými toaletami.

Rusko je teroristická krajina 

Sobotňajší protest bol ďalším za posledných pár dní. V pondelok sa pred ruským veľvyslanectvom vo Varšave zhromaždili demonštranti s vlajkami Ukrajiny, Poľska, Európskej únie, ako aj bielo-červenou vlajkou Bieloruska. Niektorí nosia aj sviečky a transparenty s nápisom "Rusko je teroristická krajina".

Referendum na Ukrajine 

Žiadna západná krajina ani organizácia neuznala výsledky Putinovho pseudoreferenda. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v októbri dokumenty o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí – Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej – k Rusku. Ide o krok, ktorým šéf Kremľa zavŕšil oficiálnu anexiu ukrajinského územia, ktorá je však v rozpore s medzinárodným právom.

Západ zdôrazňuje, že "hlasovanie" bolo hrubým porušením medzinárodného práva a nemalo nič spoločné s demokratickými princípmi. Ako informovali ukrajinské úrady, ruskí okupanti prinútili obyvateľov obsadených území zúčastniť sa tohto "pseudoreferenda", vyhrážali sa im so zbraňami v ruke a tých, ktorí odmietli dať svoj hlas, vyhodili z ich obydlí.

Viac o téme: ReferendumDemonštráciaAnexiaRuskoPoľskoVaršavaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu