Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Azerbajdžan je pripravený zdvojnásobiť dodávky plynu do Európy, oznámil Szijjártó

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ - Vyše desať percent svetových zásob zemného plynu sa nachádza v Strednej Ázii a Azerbajdžan je pripravený zdvojnásobiť svoje dodávky do Európy. Oznámil to na sociálnej sieti Facebook v stredu maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý sa kazašskej Almate stretol s ministrami energetiky členských krajín Turkickej rady, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó vyzdvihol význam plynovodu Turk Stream, ktorý je po problémoch na plynovodoch Nord Stream jediným plynovodom, ktorý bez prerušení a porúch dodáva ruský plyn do Európy. "Preto vieme zabezpečiť dodávky zemného plynu do našej krajiny aj v prípade, že tranzit cez Ukrajinu zanikne. Udalosti uplynulého obdobia však pripomínajú krajinám na trase plynovodov, aby venovali zvýšenú pozornosť ich bezpečnosti," dodal.

Kritická situácia v dodávkach energie podčiarkuje význam hľadania nových partnerov, vyhlásil Szijjártó pred odletom do Kazachstanu. Maďarsko má v Turkickej rady štatút pozorovateľa. Jej členmi sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan.

Viac o téme: PlynAzerbajdžanMaďarskoEurópaPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu