Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoštyridsiaty tretí (25. október 2022)

Zničená nemocnica v Iziume
Zničená nemocnica v Iziume (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Izrael, aby sa pripojil k boju proti Rusku a znovu požiadal o izraelský protivzdušný obranný systém. Informujeme o tom na základe správy agentúry Reuters

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 243

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 243 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:53 Svetoznámy rusko-americký baletný majster, choreograf a herec Michail Baryšnikov označil Alexeja Navaľného za "šialene odvážneho". Väzneného ruského opozičného lídra ocenila v pondelok organizácia na ochranu ľudských práv Train Foundation svojou výročnou cenou. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

21:43 Americký prezident Joe Biden v utorok varoval Rusko pred použitím jadrovej zbrane vo vojne na Ukrajine a povedal, že takéto vystupňovanie konfliktu by bolo ťažkou chybou. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Biden dostal od novinárov otázku, či podľa jeho mienky Rusko pripravuje útok špinavou bombou, z ktorého potom obviní Ukrajinu. Prezident odpovedal: "Rusko by urobilo neuveriteľne vážnu chybu, keby použilo taktickú jadrovú zbraň."

21:12 Izraelský prezident Jicchak Herzog v utorok oznámil, že so Spojenými štátmi zdieľa informácie s cieľom potvrdiť, či Irán dodáva Rusku drony útočiace na Ukrajine. Herzog žiada ráznu reakciu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Herzog počas svojej návštevy Washingtonu hovoril s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. "Iránske zbrane zohrávajú kľúčovú úlohu v destabilizácii nášho sveta a medzinárodné spoločenstvo si z toho musí vziať poučenia - teraz i v budúcnosti," povedal izraelský prezident. "Svet musí hovoriť s Iránom rovnakou rečou - neústupčivou, zjednotenou a nekompromisnou rečou," dodal.

21:02 Estónsko zastaví dovoz ruských ropných produktov do konca prechodného obdobia EÚ a od 5. decembra zavedie zákaz tranzitu ropy z Ruskej federácie, ak vláda toto rozhodnutie schváli.

20:02 Ukrajinská polícia zachránila osemročného chlapca, ktorého rodičov zabilo ruské ostreľovanie v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V utorok o tom informoval portál britského denníka The Guardian, ktorý sa odvolal na bývalú hovorkyňu ukrajinského prezidenta Juliju Mendeľovú.

19:38 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyzval na efektívnejší rozhodovací proces počas bojových operácií na Ukrajine. Uviedol to na zasadnutí novovytvorenej Koordinačnej rady, ktorej úlohou je zvýšiť podporu pre ruskú "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

19:01 Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov naznačil, že ruského prezidenta Vladimira Putina by v úrade rád časom nahradil bývalý ruský premiér Sergej Kirijenko. Budanov sa takto vyjadril v rozhovore pre server Ukrainska pravda, z ktorého v utorok cituje spravodajská stanica Sky News.

18:42 V okrese Makarovskij v Kyjevskej oblasti dvaja muži zbierali huby a všimli si drôt s dvoma orkskými granátmi.

17:42 Kombinácia ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a blížiacej sa zimy by mohla vyvolať druhú vlnu utečencov z Ukrajiny. V utorok to uviedol námestník poľského ministra vnútra Bartosz Grodecki. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Grodecki na záver prvého dňa ministerskej schôdzky zameraného na problematiku utečencov, ktorá sa koná v Prahe, uviedol, že Poľsko bude počas druhej vlny príchodu ľudí z Ukrajiny pravdepodobne ich hlavnou cieľovou krajinou - podobne ako to bolo počas prvej vlny krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári. "Práve sme sa stretli s našimi ukrajinskými náprotivkami a dúfame, že budeme schopní sa na túto situáciu spoločne pripraviť," dodal Grodecki.

17:20 Rusko plánuje uskutočniť jadrové cvičenia „Grom“. Rusko má v úmysle uskutočniť svoje pravidelné jadrové cvičenia po cvičeniach NATO, ktoré sa skončia 30. októbra, uvádza Ukrajinský Defence Express.

16:37 Prezident Nemecka strávil dnes počas návštevy Ukrajiny hodinu a pol v protileteckom kryte. Letecký poplach bol vyhlásený, keď Frank-Walter Steinmeier hovoril s miestnymi obyvateľmi v meste Koryukivka v regióne Chernihiv.

15:52 Kremeľ trvá na tom, že jeho varovanie pred údajným ukrajinským plánom použiť takzvanú špinavú bombu je potrebné brať vážne. Vyplýva to z utorkového vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

"Znovu zdôrazňujeme vážne nebezpečenstvo, ktoré predstavujú plány Ukrajincov," uviedol Peskov. Dodal, že odmietanie tohto varovania Západom je neprijateľné vzhľadom na závažnosť možného nebezpečenstva.

15:45 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v utorok počas neočakávanej návštevy Kyjeva zaviazal k ďalšej podpore Ukrajiny, predovšetkým v oblasti protivzdušnej obrany. Ide o jeho prvú cestu na Ukrajinu od vpádu Ruska 24. februára. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Steinmeier pôvodne plánoval navštíviť Ukrajinu už v apríli, ale Kyjev ho odmietol prijať, pretože ho znepokojovalo prezidentovo dovtedajšie zbližovanie sa s Ruskom. Kyjev a Berlín neskôr tieto nezhody vyriešili.

15:40 Ukrajina dostala od Svetovej banky ďalších 500 miliónov dolárov. Peniaze pôjdu do sociálnej sféry.

15:10 Nórska polícia v pondelok zadržala údajného ruského špióna v meste Tromsö na pobreží Nórskeho mora. Informovala o tom v utorok verejnoprávna televízia NRK s odvolaním sa na Nórsku tajnú službu (PST). TASR informuje podľa agentúry Reuters. Muž, ktorý pracoval ako vedec na univerzite v Tromsö, sa vydával za brazílskeho občana. Polícia sa však domnieva, že v skutočnosti ide o Rusa.

14:21 V dôsledku poškodenia elektrickej siete spôsobenej ostreľovaním ruskou armádou bola v utorok na niekoľko hodín prerušená dodávka elektriny vo všetkých ukrajinských oblastiach, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. Spoločnosť Ukrenerho zdôvodnila postupné odstávky tým, že treba znížiť zaťaženie elektrických sietí a stabilizovať energetické systémy.

14:11 Ruské útoky v Doneckej oblasti za posledných 24 hodín zabili 7 ľudí a 3 zranili. Ruské sily zabili sedem civilistov a dvoch zranili v Bachmute a jedného zranili v Krasnohorivke, informoval 25. októbra guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

13:41 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok na konferencii o povojnovej obnove Ukrajiny v Berlíne vyhlásil, že tí, čo nepodporujú Ukrajinu v boji proti ruským silám, buď zradili hodnoty západnej civilizácie, alebo im Rusko vymylo mozgy. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

12:29 Ukrajina získala telá 25 ukrajinských vojakov padlých v bojoch s ruskou armádou. Podľa britskej stanice BBC o tom v utorok informovalo ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území.

12:17 Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy vo Vatikáne nabádal pápeža Františka, aby sa diplomaticky angažoval v snahách o mier na Ukrajine. Vyzval ho tiež, aby telefonicky kontaktoval ruského prezidenta Vladimira Putina i moskovského patriarchu Kirilla, ale aj prezidenta USA Joea Bidena. Na svojom webe o tom v utorok informoval spravodajský magazín Le Point.

11:43 Kombinácia ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a blížiacej sa zimy by mohla vyvolať druhú vlnu utečencov z Ukrajiny. V utorok to uviedol námestník poľského ministra vnútra Bartosz Grodecki. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

10:54 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok vyhlásil, že obnova Ukrajiny brániacej sa proti ruskej vojenskej ofenzíve je "generačnou úlohou", ktorej plnenie sa musí začať okamžite. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

10:34 Sedem civilistov zahynulo a ďalší traja utrpeli zranenia v pondelok v meste Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, uviedol v utorok tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Na dvoch miestach boli v spomínanej oblasti nájdené aj telá ďalších troch civilistov. Oblasť pri Bachmute je už niekoľko mesiacov dejiskom intenzívnych bojov.

10:30 Pri výbuchu, ktorý v utorok otriasol Ruskom okupovaným mestom Melitopol na juhu Ukrajiny, utrpelo zranenia päť ľudí. Podľa agentúry AFP o tom informovala promoskovská správa mesta. V jej vyhlásení sa uvádza, že nálož nastražená v aute explodovala v blízkosti sídla televíznej spoločnosti ZaMedia, ktorá vysiela na okupovaných územiach Záporožskej oblasti.

9:57 Rusko prišlo vo vojne na Ukrajine už o viac ako 25 percent svojich útočných vrtuľníkov Ka-52. Podľa britskej stanice BBC sa to uvádza v najnovšej zvodke britského ministerstva obrany.

9:54 Spojené štáty zvažujú, že Ukrajine pošlú svoj starší systém protivzdušnej obrany Hawk, aby sa mohla lepšie brániť pred útokmi ruských dronov a striel s plochou dráhou letu. V utorok to pre agentúru Reuters povedali dvaja americkí predstavitelia, informuje TASR.

9:10 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov opäť kritizoval spôsob vedenia bojových operácií na Ukrajine. Vyzval tiež zrovnať so zemou celé mestá Ukrajiny, pretože je to podľa neho primeraná reakcia na ukrajinské ostreľovanie území, ktoré Rusko považuje za svoje "nové" územné celky.

8:53 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) informovala, že nedávno skontrolovala jedno z dvoch jadrových zariadení na Ukrajine, ktoré spomína Rusko v súvislosti s vývojom tzv. špinavej bomby. MAAE však v tomto objekte nenašla nič zakázané ani podozrivé, informovala v utorok britská stanica BBC.

8:09 Ruské sily sa zrejme pripravujú na obranu juhukrajinského mesta Cherson, domnievajú sa analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Neisté je postavenie ruských jednotiek na severe Chersonskej oblasti, ktorý pravdepodobne ukrajinské jednotky znovu získajú pod svoju kontrolu do konca tohto roka, píše sa v dnešnej správe inštitútu.

7:00 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pricestoval dnes ráno do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu. Uviedla to agentúra DPA. Steinmeier mal do Kyjeva odcestovať minulý týždeň, cestu ale z bezpečnostných dôvodov zrušil. Je to prvýkrát, čo sa nemecký prezident vydal do ukrajinskej metropoly od začiatku ruskej invázie.

6:13 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa chystá v nasledujúcich dňoch poslať na žiadosť Kyjeva svojich inšpektorov do dvoch ukrajinských jadrových zariadení. Ide o reakciu na tvrdenia Ruska, že Ukrajina môže použiť tzv. špinavú bombu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters zverejnenej v noci utorok.

6:11 86 % Ukrajincov je proti rokovaniam s Ruskom podľa prieskumu kyjevského Medzinárodného inštitútu sociológie, ktorý sa uskutočnil 21. až 23. októbra. 71 % respondentov rozhodne súhlasí a 15 % skôr súhlasí s tým, že by Ukrajina mala pokračovať v ozbrojenom odpore.

Nebenzia vyzval Guterresa, aby zabránil Ukrajine použiť špinavú bombu

Rusko plánuje vzniesť v utorok na Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) obvinenie, že Ukrajina plánuje útok tzv. špinavou bombou, uviedli nemenovaní diplomati. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vyzval v liste generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby zabránil takémuto útoku, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Použitie špinavej bomby kyjevským režimom budeme vnímať ako čin jadrového terorizmu," uviedol Nebenzia v liste adresovanom Guterresovi a BR OSN, do ktorého Reuters nahliadol. "Vyzývame západné krajiny, nech využijú svoj vplyv na režim v Kyjeve, aby upustil od týchto nebezpečných plánov, ktoré ohrozujú medzinárodný mier a bezpečnosť... Vyzývame generálneho tajomníka OSN, aby spravil všetko, čo je v jeho silách, aby zabránil tomuto ohavnému zločinu," uviedol Nebenzia v liste.

Rusko tiež ostatným členom BR OSN povedalo, že túto záležitosť predloží na utorkovom stretnutí tohto orgánu OSN, uviedli nemenovaní diplomati. Guterresov hovorca Stéphane Dujarric v pondelok uviedol, že "všetky strany by sa mali vyhnúť akémukoľvek konaniu, ktoré by mohlo viesť k nesprávnemu pochopeniu alebo eskalácii už aj tak devastujúceho konfliktu". Britská misia pri OSN v pondelok večer na Twitteri uviedla: "Pamätajte si, Ukrajina nemá jadrové zbrane".

BR OSN sa už niekoľkokrát stretla pre situáciu na Ukrajine, no nedokázala prijať nijaké významné kroky, pretože Rusko je jednou z krajín, ktoré majú právo veta, píše Reuters. Ruskí predstavitelia v nedeľu a v pondelok telefonovali svojim rezortným kolegom zo Západu, aby im povedali, že majú podozrenie, že Ukrajina plánuje použiť tzv. špinavú bombu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na toto reagoval obvineniami, že Rusko samo takýto útok plánuje, aby z neho mohlo viniť Ukrajinu. Západné krajiny taktiež tvrdenie Moskvy odmietli ako zámienku na zosilnenie už osem mesiacov trvajúceho konfliktu.

Zelenskyj žiada Izrael, aby sa pripojil k boju proti Rusku

"Nie je načase, aby si váš štát vybral na koho strane ste? Na strane demokratického sveta, ktorý bok po boku bojuje proti existenčnej hrozbe? Alebo na strane tých, ktorí sa tvária, že ruský teror nevidia, a to napriek tomu, že výsledkom tohto pokračujúceho teroru je úplné zničenie svetovej bezpečnosti?" spýtal sa Zelenskyj vo videopríhovore na konferencii izraelského denníka Ha'arec.

Izrael odsúdil inváziu Ruska na Ukrajinu. Obáva sa však zhoršenia vzťahov s Moskvou, jednou zo síl konfliktu v susednej Sýrii, kde izraelská armáda často útočí na proiránsku milíciu, a chce zaistiť blaho aj ruským židom. Pre svoj postoj k ukrajinskému konfliktu čelil Izrael v pondelok kritike aj vo Washingtone, keď člen Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, republikán Mike Turner, uviedol, že po návšteve Ukrajiny bol Izraelom "osobne sklamaný".

Izrael, ktorý si 1. novembra vo voľbách vyberie novú vládu, obmedzil svoju pomoc pre Ukrajinu na dodávky humanitárnej pomoci a obranného vybavenia. Naposledy napríklad ponúkol Ukrajine, že jej pomôže s vývojom poplachov varujúcich civilistov pred vzdušnými útokmi.

Podľa Zelenského však takáto ponuka nestačí a požiadal izraelských lídrov, aby Ukrajine poslali systém protivzdušnej obrany. Podobnú požiadavku Zelenskyj od začiatku invázie vo februári zopakoval už niekoľkokrát.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaKyjevVolodymyr ZelenskyjVladimir Putin Bašár AsadVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu