Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci sú v šoku: V materskom mlieku objavili TOTO po prvýkrát!

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vedci prvýkrát odhalili mikroplasty v materskom mlieku, uviedol denník The Guardian s odvolaním sa na novú štúdiu. Jej autorov veľmi znepokojili možné dopady na zdravie novorodencov. Dojčatá sú voči mikroplastom obzvlášť zraniteľné, a preto je potrebný ďalší výskum.

Vedci odobrali vzorky materského mlieka 34 zdravým matkám týždeň po pôrode v talianskom Ríme. V 75 percentách z nich objavili mikroplasty. Zistenia považujú za znepokojujúce, aj keď nepoznajú presný vplyv mikroplastov na človeka. V laboratóriu však už bolo preukázané, že môžu poškodzovať ľudské bunky.

Odborníci už v minulosti odhalili mikroplasty v placentách tehotných žien, v ľudskej krvi aj v pľúcach. Tieto drobné čiastočky, ktoré pochádzajú z vlákien oblečenia, pneumatík, kozmetiky a mnohých ďalších zdrojov, boli nájdené po celej planéte, od vrcholu Mount Everestu až po najhlbšie oceány. Podľa mnohých štúdií ich ľudia konzumujú v potravinách aj vo vode a tiež ich vdychujú.

Vedci pozorovali, ako mamičky konzumujú potraviny a nápoje v plastových obaloch, jedia morské plody a používajú osobné hygienické potreby obsahujúce plasty. Nezistili však žiadnu súvislosť s prítomnosťou mikroplastov v ich materskom mlieku. To podľa autorov štúdie naznačuje, že všadeprítomnosť mikroplastov v životnom prostredí "robí vystavenie človeka nevyhnutné".

Taliansky tím tiež identifikoval mikroplasty v ľudských placentách v roku 2020. "Dôkaz prítomnosti mikroplastov v materskom mlieku tak zvyšuje naše veľké obavy o mimoriadne zraniteľnú populáciu dojčiat," uviedla doktorka Valentina Notarstefanová z Polytechnickej univerzity v stredotalianskej Ancone.

"Bude veľmi dôležité posúdiť spôsoby, ako znížiť expozíciu týmto kontaminujúcim látkam počas tehotenstva a dojčenia," dodala. "Treba však zdôrazniť, že výhody dojčenia sú oveľa väčšie ako nevýhody spôsobené prítomnosťou znečisťujúcich mikroplastov. Štúdia, ako je tá naša, nesmie obmedziť dojčenie detí, ale naopak zvýšiť povedomie verejnosti a tlačiť na politikov, aby presadzovali zákony, ktoré znečistenie znižujú, "povedala vedkyňa.

Podľa Notarstefanovej by tehotné ženy mohli skúsiť vyhýbať sa "potravinám a nápojom baleným v plaste, kozmetike a zubným pastám obsahujúcim mikroplasty a oblečenie zo syntetických tkanín. "

Viac o téme: ŠtúdiaMaterské mliekoMikroplasty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu