Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Explózia na vedeckom festivale: Zranenia utrpelo 18 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MADRID - Explózia na vedeckom festivale na severovýchode Španielska si vyžiadala najmenej 18 zranených, uviedli v sobotu tamojšie médiá. Informuje o tom agentúra DPA.

Stav niekoľkých zranených, medzi ktorými bolo aj desať detí vo veku od troch do 13 rokov, je vážny. K nehode došlo ešte v piatok vo večerných hodinách počas predvádzania pokusu v dome kultúry v katalánskom meste Girona zhruba 100 kilometrov severovýchodne od Barcelony, spresnili španielske médiá s odvolaním sa na tamojšie úrady a nemocničné zdroje.

Pri predvádzaní pokusu na festivale organizovanom univerzitou v Girone vybuchla nádoba s tekutým dusíkom. K explózii došlo pred publikom, ktoré tvorilo približne 200 až 300 ľudí, väčšinou rodín. Zranení neutrpeli popáleniny, väčšina z nich však utrpela zranenia od častí explodovanej kovovej nádoby. V najvážnejšom stave bolo päťročné dievčatko, ktoré previezli do nemocnice v Girone spolu s ďalšími štyrmi ťažko zranenými účastníkmi festivalu - dvoma deťmi vo veku desať a 12 rokov, 47-ročnou ženou a 31-ročným mužom.

Zvyšných 13 zranených prepustili z nemocnice v priebehu piatka a soboty, cituje DPA. Hovorca univerzity v Girone Salvador Martí v súvislosti s nešťastím povedal, že pokus s tekutým dusíkom predvádzali v minulosti už viackrát a vždy bez problémov. Ako poznamenal, je "nepochopiteľné", prečo k nehode došlo tentokrát. Katalánska polícia začne incident vyšetrovať, dodal Martí.

Viac o téme: ExplóziaZraneniaŠpanielskoVedecký festival
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu