Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V mešite v Afganistane došlo k výbuchu, zahynul aj imám

Počet obetí zatiaľ nie je známy
Počet obetí zatiaľ nie je známy (Zdroj: SITA/(AP Photo/Ebrahim Noroozi)

KÁBUL - V mešite v západoafganskom meste Herát došlo počas piatkových modlitieb k výbuchu, pri ktorom zahynul imám mulla Mudžíb Rahman Ansárí a ďalších najmenej 17 osôb. Zranených je podľa zdravotníkov 21 ľudí. Informuje o tom afganský spravodajský kanál TOLOnews a agentúry AP.

Informáciu o úmrtí imáma potvrdil aj hovorca samosprávy provincie Herát s tým, že išlo o samovražedný atentát. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie zakrvavených tiel ležiacich na podlahe mešity, napísala agentúra AFP.

Ansárí bol vplyvným duchovným podporujúcim vládnuce hnutie Taliban a bol známy svojimi plamennými rečami. Na náboženskom zhromaždení v Kábule nedávno vyhlásil, že tí, ktorí broja proti "našej islamskej vláde", by mali byť popravení.

 K zodpovednosti za výbuch v mešite sa podľa agentúry AP bezprostredne nikto neprihlásil. Viacero predchádzajúcich útokov v afganských mešitách podľa vlastných vyhlásení vykonala militantná organizácia Islamský štát, ktorá sa pri tom zamerala predovšetkým na šiitov. Útočila aj na Taliban, ktorý je však – rovnako ako Islamský štát – sunnitský. Mešita v Heráte bola taktiež sunnitská.

Viac o téme: VýbuchMešitaAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu