Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Provokácia od Putina? Pri Aljaške sa objavujú ruské a čínske vojnové lode, aká je reakcia NATO?

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik, Kremlin, Getty Images)

KISKA – Americká pobrežná stráž spozorovala pri pobreží Aljašky formáciu viacerých vojnových lodí. V priľahlých vodách nebol ale hlásený žiadny výcvik amerického námorníctva. Napokon sa zistilo, že ide o lode iného štátu, ktoré neohlásili svoju polohu.

Prekvapivý výskyt ruských a čínskych krížnikov pri pobreží Aljašky bol zaznamenaný dňa 19 septembra. Formácia sa plavila približne 120 km od ostrova Kiska, ktorý je súčasťou Aleutských ostrovov. Lode spozorovalo plavidlo americkej pobrežnej stráže USCGS Kimball. Po tom, ako bolo spozorované prvé plavidlo, sa na horizonte ukázali ďalšie dve čínske a štyri ruské, Informuje Independent. Všetky plavidlá sa nachádzali vo výlučnej ekonomickej zóne USA, pod ktorú patria aj Aleutské ostrovy.

  

Bez ohlásenia

Posádka Kimballu pôsobí v rámci operácie Frontier Sentinel, teda kontroluje pobrežné vody USA a v prípade prítomnosti neohlásených plavidil inej krajiny, okamžite informuje nadriadených. Prítomnosť pobrežnej stráže USA posilňuje medzinárodný poriadok a podporuje vedenie operácií v rámci dodržiavania medzinárodných noriem. Na základe týchto skutočností bude Kimball aj naďalej operovať vo výsostných vodách USA. 

 

The Coast Guard Cutter Kimball crew on a routine patrol in the Bering Sea encountered a People’s Republic of China...

Posted by U.S. Coast Guard Alaska on Monday, September 26, 2022

NATO pod tlakom 

K stretu došlo takmer rok po tom, čo americká pobrežná stráž spozorovala čínske lode asi 80 km od Aleutských ostrovov v Beringovom mori. Len zhruba pred mesiacom šéf NATO Jens Stoltenberg varoval o zvyšovaní vojenskej aktivity v tomto arktickom regióne. Vyjadril sa tak na oficiálnej návšteve Kanady s tým, že rastúci záujem Číny o Arktídu a budovanie ruskej armády v regióne, predstavujú pre NATO bezpečnostné hrozby. 

Provokácia od Putina? Pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Rusko sa vracia na arktické vojenské základne zo sovietskej éry a Peking sa nedávno vyhlásil za štát blízko Arktídy, povedal Stoltenberg, pričom dodal, že Arktída sa stáva čoraz dostupnejšou pre testovanie zbraní v dôsledku klimatickej krízy. "Navyše sa tieto dve krajiny rozhodli v oblasti Arktídy spolupracovať," dodal. Dva ostrovy v Beringovom mori kontrolované oddelene USA a Ruskom sú od seba vzdialené len 4 km, pričom v zime sú dokonca spojené ľadom.

Viac o téme: PonorkyRuskoUSAČínaAljaškaVýlučná ekonomická zóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu